Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Egyre többen olvasnak Európában

Egyre több könyvet vesznek Európában és uniószerte nő a rendszeresen olvasók száma annak ellenére, hogy Dél- és Kelet-Európában kevesebb a közkönyvtár, Északon- és Nyugaton pedig magasabbak a könyvárak. "Nem hiszem, hogy bárkit is olvasásra kellene kényszeríteni, de én egészen kis kortól a könyvek fogyasztására nevelném a gyerekeket" - mondja a spanyol Mario.
Európa szerte általános az a vélekedés, hogy az oktatási rendszer feladata az olvasás népszerűségének megőrzése. Európa egyes részein ezt a feladatot más közintézmények, például a könyvtárak vállalják magukra. Csehországban például a köz- és a magánintézmények is kulcsszerepet játszanak a "könyvmoly-nevelésben". Egyrészt a könyvtárosok, a költségvetési keretből támogatott köz- és városi könyvtárak szövetsége ezen dolgozik, másrészt, olyan alapítványok is beszállnak a munkába, mint az Olvasás Segít Alapítvány. Ezek a civil szervezetek állami finanszírozásra, magántámogatásra és mikroadományokra is számíthatnak.

Számos rendezvény segíti és ösztönzi a fiatalokat az olvasásra: várják a csatlakozókat a Gyermekkönyvnapon, az Éjszaka Andersennel rendezvényen, nekik szól a Március - a könyvek hónapja című eseménysorozat is. Szintén a fiatal és gyerekkorú olvasókat szólítja meg az Olvasócsoportok nagy októbere. Csehországban 12 ezer közkönyvtár működik, vagyis egy-egy könyvtári állományon ezer cseh állampolgár osztozik. Az olasz kormány az elmúlt tíz évben számos kezdeményezést indított az olvasás népszerűsítésére és a kiadói ágazat támogatására. Ezek közé tartozik az Il Maggio dei Libri (A könyvek májusa) és az Io Leggo Perché... (Azért olvasok, mert...) rendezvénysorozat. Bevonják a munkába az iskolákat, a könyvtárakat és a kulturális egyesületeket is.

Görögországban nincs annyi elérhető közkönyvtár, mint ahányra igény lenne. A Gutenberg történelmi kiadó vezetője, Kosztasz Dardanosz Athénban él és dolgozik. "Görögország számos próbálkozás ellenére sem rendelkezik olyan szervezett könyvtári hálózattal, amely lehetővé tenné, hogy minden gyermek már kiskorától kezdve közel kerüljön a könyvekhez" - panaszolja. A könyvtári hálózat hiánya miatt a görög gyerekek esélyegyenlőtlenséggel küzdenek, sokuknak esélye sincs alapműveltségre szert tenni, amikor könyvvásárlásra nincs pénz. Ez pedig - hangsúlyozza Kosztasz Dardanosz - nem pusztán azt jelenti, hogy hiányos lesz a műveltségük, de azt is, hogy alultájékozott, nem kellően képzett emberekként hátrányba kerülnek a munkaerőpiacon.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról