Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


Együttműködés - a leghatékonyabb stratégia, de miért akadozik a könyvtárak esetében?

Az együttműködés könyvtárak közötti szuboptimális szintjéről nem ismert hazai felmérés. Ezért csak feltételesen lehet okokat megfogalmazni. Gyakran támadhat azonban olyan benyomásunk, hogy sokkal több a szó róla, mint a tettek. Különösen a szakmai határokon kívüli együttműködések száma tűnik kórosan alacsony szintűnek. A más országokban is tapasztalatot szerzettek tudják: egyre több helyen nem építenek a könyvtárak saját katalógusokat, egyre kisebb arányban szerzeményeznek az egyes könyvtárak, és a tájékoztatás is könyvtárak közötti, közös funkcióvá válik. Az ok: nagyobb hatékonyság és szolgáltatásminőség. Mindennek az égvilágon semmi technikai és pénzügyi akadálya nincs. Csak emberi attitűd és rugalmasság kérdése. Mi lehet ebbéli elmaradásunk oka? Innentől a feltételezés:
- a külföldi működő rendszerek ismeretének hiánya, ami szakmai vezetői pozíciókban a legkellemetlenebb hatású
- erős a (látszólagos) biztonságra törekvés, ezért "az a jó, amit saját magam ellenőrizhetek" - mint a merevebb hierarchiára jellemző attitűd
- a nagyobb stressznek kitett munkaerőre jellemző rendszerigazolás (vö.: link )
- relatíve magas könyvtárosi átlagéletkor, erős a meglévő rendszerekben gondolkodik
- ???, azaz - felmérés hiányában - ki tudja, még mi lehet az okok között.
Egy magyar Nobel-díjas azonban mindezek ellenére együttműködést ajánl... (MG)
- Szinte semmiben nem annyira jó az emberiség, mint az együttműködésben. Úgy tűnhet, hogy a közgazdaságtan alapjai ennek ellentmondanak, de Nobel-díjat érő módon sikerült már levezetni, hogy a kooperáció hosszú távon nem egyszerűen kifizetődő, hanem a legjobb stratégia. A téma egyik legfontosabb kutatója Harsányi János volt, akit a világ John Harsanyi néven ismert meg. Harsányi mutatta ki, hogy ha elég sokszor ismétlődik egy döntéshelyzet, akkor mindenki jobban jár a kooperációval. Ennek a levezetéséért nem csak Nobel-díjat kapott, hanem ami a szakmában legalább ekkora dicsőség, elneveztek róla egy mutatót is: a Harsányi-osztalék az a többlet, amelyet egy-egy résztvevő nyer az együttműködéssel. (HVG)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról