Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Együttműködés könyvtár és könyvtárosképzők között - finn tapasztalat (olvasóink szavazatára)

Jarkko Rikkilä, a Tamperei Városi Könyvtár link regionális fejlesztési feladatainak koordinátora egyúttal a könyvtári dolgozók szakmai kompetenciáját is erősíti. Pirkanmaa és Közép-Finnország régiójának könyvtárai között is támogatja az együttműködést. Szerinte e célok eléréséért sokat profitálhatnak a könyvtár- és információtudományi képzést nyújtó szervezetekkel folytatott eszmecseréből. Finnországban könyvtártudományi képzésben egyetemeken (Universities) kutatásra alapozva, ill. az alkalmazott tudományok egyetemein (Universities of Applied Sciences - UAS) szakmára fókuszálva lehet tanulni. Kulcsfontosságú a munka világa és a képzési szervezetek kooperációja. A 2021-es IFLA Trend Report több olyan trendre rámutat, amelyek a könyvtárosok jövőbeli képességeire vonatkoznak. A trendjelentésről a KIT is hírt adott: link . Példák az együttműködésre:
1. A cikk szerzője rendszeresen megvitat aktuális témákat a Tamperei Egyetemmel, pl. szakdolgozatok témái, könyvtári gyakornokok, képesítési kérdések.
2. A Seinäjoki Alkalmazott Tudományok Egyeteme új könyvtári programjainak létrehozásában közreműködtünk kerekasztal-beszélgetéseken.
3. A Turkui Alkalmazott Tudományok Egyetemével megosztották a könyvtári ügyfélszolgálattal kapcsolatos megállapításainkat és A könyvtári ügyfélszolgálat vezetői engedélye elnevezésű koncepciójukat. A jövőbeni képzési igényeket fogalmazták meg. Ki-ki elmondta véleményét a soft skillek és minősítések fontosságáról, megosztotta jó gyakorlatait a könyvtár- és információtudomány oktatóinak és szakembereinek (pl. a nyilvános könyvtári szektor, könyvtárpedagógusok) együttműködéséről.

A jövő könyvtárosainak az alábbi képességek lennének célszerűek. Ezek között több, ún. "soft skill" is akad:
1. Folyamatos tanulás
2. Ügyfélorientált megközelítés
3. Adatmenedzselési szakértelem
4. Ajánlások terén szerzett szakértelem
5. Rugalmasság a többszörös változások során
6. Innovativitás
7. Interakciós és együttműködési készségek
8. Interperszonális készségek - ezt Amerikában is a legfontosabbnak tartják, lásd a KIT-referátumot: link
9. Pedagógiai készségek
10. Annak a megértése, hogy megtalálhatóak legyünk. (Ref.: Szabó Eszter)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról