Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Éjjel-nappal elérhető könyvtárat szeretne Juhász Zoltán

Éjjel-nappal, 0-24-ben, tehát bármikor és bárhonnan elérhető könyvtárban gondolkodik Juhász Zoltán, akit a városi közgyűlés nemrég tartott ülésén április 1-jétől öt évre neveztek ki a Békés Megyei Könyvtár igazgatójának. Lényegesnek mondta, hogy a hagyományos könyvtári funkcióra alapozva fejlesszék az intézmény tevékenységét.
- A városi közgyűlésén ülésén azt mondta, hogy 0-24-ben elérhető könyvtárban gondolkodik. Mit értett pontosan ez alatt?
- Semmikép sem azt, hogy éjjel-nappal nyitva lesznek fizikailag is az ajtók, és lehet jönni bármikor olvasni, könyvet kölcsönözni, mert ez a kapacitásokat figyelembe véve lehetetlen - még ha olvasói igény lenne is rá. Azokra az online lehetőségekre, virtuális platformokra gondoltam, amelyeket a könyvtár használni és szolgáltatni tud az érdeklődők számára a nap 24 órájában. Ha hozzáférést biztosítunk az elektronikus könyvekhez, magazinokhoz, folyóiratokhoz, vagy akár virtuális kiállításokat teszünk elérhetővé, akkor lényegében az intézmény 0-24-ben elérhető. A digitális technológiákkal kiszélesíthető a könyvtár nyitva tartása, bárhonnan és bármikor elérhetővé válik. Emellett továbbra is hangsúlyos és elengedhetetlen funkció marad a könyvek kölcsönzése, a tanulás és a munka segítése, a személyes találkozási alkalmak biztosítása a helyiek számára.
- Milyen további újdonságokat, terveket fogalmazott meg?
- Országosan egyedülállók azok a szolgáltatási platformok, információs technológiák, amelyekkel rendelkezünk. Gondolok itt a Digilabor alkotóműhelyre, a séta alkalmazásra, de lehetőség van digitális tananyagot is létrehozni, illetve itt van például a tizenöt éve működő online enciklopédia, a BékésWiki. Ha a jelenleg is meglévő szoftverekre, infrastruktúrára tervszerűen és célzottan nagyobb hangsúlyt fektetünk, akkor még intenzívebben ki lehet elégíteni az igényeket. Tehát a meglévő szolgáltatások bővítése az egyik fő feladat. Emellett figyelni kell a szakmai újdonságokra, együttműködési lehetőségekre. Most, a Petőfi emlékév kapcsán egy olyan idővonal-készítő szoftverkomponenst vásárolt meg a könyvtár, amely felhasználható helyismereti tartalmak bemutatására, népszerűsítésre. A Békési gyűjteményre, azaz Békés vármegye legnagyobb helyismereti gyűjteményére alapozzuk az újabb könyvtári szolgáltatásokat, széles körben elérhetővé téve az információkat.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról