Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Éjszakai nyitva tartás az egyetemi könyvtárban - igények, tények alapján

Az Appalachian State University (Észak-Karolina államban, 18 ezer hallgatóval) könyvtára (Belk Library and Information Commons) 2005-ben nyílt meg (400 olvasói számítógép és laptop, 21 csoportos tanulásra alkalmas helyiség, digitális médiastúdió áll rendelkezésre). 2006-ban vezették be a 24/5-ös (heti 5 napon - vasárnap délutántól péntek estig - 24 órás) nyitva tartást (korábban éjfélig vagy éjjel 2-ig voltak nyitva). Kezdetben az átriumot és a kávézót lehetett éjjel használni (80 ülőhellyel és 16 székkel, egy biztonsági őrrel), ezt fokozatosan terjesztették ki az egész épületre. A későbbiekben takarékosságból lecsökkentették az óraszámot (2008-ban a tanévközi vizsgaidőszakban 2 hétre és a záróvizsgák alatt 3 hétre), de néhány év elteltével 2010-ben ismét bővítették. A nyitva tartás körüli változások során a hallgatói önkormányzat (HÖK), a könyvtárosok és az egyetem vezetői egyaránt hangot adtak véleményüknek. A kiadásokat a könyvtár a hallgatói alapból fedezte (100 ezer dollár állt rendelkezésre).
A használati statisztikát kezdettől konzekvensen vezették a látogatók számáról és tevékenységéről, valamint a biztonsági incidensekről - ezek száma a könyvtárosok örömére viszonylag kevés volt. A feladatot a hajnali időszakban dolgozó biztonsági őrökre bízták.
A tevékenységek között túlnyomórészt a számítógépek használata és a tanulás szerepelt. A költségeket sikerült a támogatásból fedezni. A hallgatók nagyra értékelték a 24 órás szolgáltatást. (Esettanulmány egy hétköznap 24 órán át nyitva tartó könyvtárról; ref.: Hegyközi I.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról