Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Ekönyvek és a gyerek -- mikor és hogyan?

Tanulmányok igazolják, hogy a képernyőn másképp olvasunk (pásztázó olvasás), és egy-egy oldalon 20 másodpercig maradunk, aztán továbblépünk. Egyéb változás is tapasztalható: korábban az olvasás egybeesett a tudáselsajátítással; ma már böngészünk és olvasunk, de nem kell semmit sem megjegyezni, hiszen bármikor visszakereshető.
Fontos kérdés, milyen korban érdemes a digitális médiával megismerkedni. Az egyik szakértő, Dieter F. Braus pszichiáter véleménye szerint kétéves korig mindenképp káros; az e-könyvek esetében is kételkedő: 9?10 éves kor előtt nem ajánlott. (Ennek ellentmondanak azok a kísérletek, melyek azt igazolják, hogy az e-könyvek esetén az olvasástól való félelem nem lépett fel.)
A gyermekek fejlődése szempontjából még mindig célravezetőbbnek tartják a nyomtatott könyvet. Nagy-Britannia és az USA szülőinek 69%-a véli ezt a 0?6 évesek, 61% a 7?12 évesek esetében. A fő érv az, hogy a könyv tartalmára jobban lehet összpontosítani, míg az alkalmazások esetében félő, hogy 'bébicsőszként' használják a szülők. Egy német felmérésben viszont a szülők 67%-a azzal indokolta az applikációk használatát, hogy a gyerek a képeskönyv-applikációkat egyedül is tudja nézegetni. (E-média gyermekek és fiatalok számára? Bébiszitter-pótló és olvasásfejlesztés között: e-könyvek, applikáció és társaik, ref.: Murányi L.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról