Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Eladó a Twitter archívuma

A Twitter áruba bocsátja az archívumát. Az egyébként publikusan is elérhető bejegyzések gyűjteménye statisztikusok és adatbányászok számára aranyat ér, jogvédők azonban a személyes adatok veszélybe kerülését látják az akcióban. A botrány a legutóbbi, és eddigi legnagyobb üzlet kapcsán robbant ki: a brit Datasift cég az elmúlt két év teljes archívumát vásárolta meg, ami nagyjából 500 milliárd bejegyzést jelent, sok esetben valós személyazonosságokkal és a mikroblogger gps-koordinátáival.
Ezek az adatok ugyan bárki számára elérhetők az interneten, a régebbi bejegyzéseket már roppant körülményes előbányászni a Twitterről. Az adatbázisba rendezett, statisztikai vizsgálatokra, keresésekre előkészített adathalmazt a brit cég a Historics nevű szoftverével fogja elemezni, az eredményeket pedig havi tízezer font (3,4 millió forint) előfizetési díj ellenében adják oda cégeknek.
A hírek szerint közel ezer cég érdeklődött már a rendszer iránt, ami a hagyományos közvélemény-kutatásoknál átfogóbb visszajelzéseket adhat nekik a termékeikkel, szolgáltatásaikkal kapcsolatos véleményekről.
A szolgáltatás 2012 áprilisában indul, és a cég már bejelentette, hogy az analizáló szoftverét szeretné kiterjeszteni a facebookos bejegyzések elemzésére is. Hogy a Twitter mennyit keres az archívuma eladásával, arról egyelőre nem szólnak a hírek, de szakértők szerint a marketingesek és piacelemzők számára nagyon sokat érhet egy ilyen óriási és részletes adatbázis.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról