Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Elég az állományközpontú könyvtárakból! -- IFLA President's Meeting 1.

A máj. 22-23-án Helsinkiben tartott IFLA President's Meeting link (szakmai eszmecsere és konferencia) szinte minden témaköre arra alapult, hogy fel kell végre hagyni az állományközpontú könyvtári szemlélettel. Az állomány igen értékes alapját adja a könyvtárak szociális kohéziót erősítő, tudásteremtő tevékenységének, de nem állhat többé az intézményi tevékenység abszolút középpontjában.
A felszólalók a könyvtár kulturális szolgáltató központnak határozták meg, mely különböző használói csoportok közösségi arénája, s más szolgáltatókkal (közkönyvtár esetén pl. helyi önkormányzati iroda, felsőoktatásinál az egyetem tanszékei, hivatalai) összefogva kínál szolgáltatásokat. Gyakran ez az összefogás úgy is megjelenhet, hogy egymás közvetlen közelében, vagy akár közös fizikai térben is tevékenykedhetnek az egyes szervezeti egységek, hivatalok. A könyvtárak, vonzó szolgáltatásaik mellett, közösségi találkozóhelyekként is funkcionálnak. Az adott közösség kommunikációs tereként is fontos szerepben lépnek fel.
Központi szerepet játszanak a digitális műveltség oktatásában, a média használtatásában, az önkifejezés különféle formáinak kibontakoztatásában. Mindezeket az oktatás és tanulás közvetlen és közvetett formáinak segítségével végzik, ideértve a MOOC eszközök (Massive Open Online Courses) használatát is (ld. link A könyvtáraknak az egyetemekkel közösen illetve önállóan kell felépíteniük pedagógiai portfóliójukat, szolgáltatásaikat a felhasználóik tudásának (az élményszerűségek, a tanulás örömeit is figyelembe vevő) beszerzés érdekében. Egyre több specializált tudással rendelkező munkatársra lesz szükség, részben a hagyományos könyvtári területeken tevékenykedők átképzése révén is. (Németh Márton)

Hírforrás: Facebook, Németh Márton
2014. május 24.  •  Továbbküldöm a hírt
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=eleg_az_allomanykozpontu_konyvtarakbol
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról