Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
Elfelejtette a jelszavát?
Regisztrálás >>>
Bejelentkezés után van lehetőség a regisztráció törlésére.


Tizedes osztályozás helyett témakategóriák és a kölcsönzés-növekedés (olvasóink szavazatára)

Egy Illinois-i tankerület iskolai könyvtáraiban új módszert vezettek be a könyvek azonosítására. A megszokott, de néhány ellenző szerint kissé elavult tizedes Dewey-rendszer helyett témánként csoportosítják a könyveket.
Brenda Bertino, a tankerület digitális tartalmakért felelős vezetője (volt könyvtáros) szerint akciójuk sikeres volt.
A felső tagozaton 45%-kal(!) növekedett a könyvet olvasók, kölcsönzők száma. Bertino nem az eddigi rendszer ellen emelte fel szavát, sokkal fontosabb számára annak megértetése, hogy a fiatalabbak nem értik a katalogizálás rejtelmeit, legtöbbjüknek nehéz a jelzetek megértése. A mai diákok kulcsszavasan keresnek, könnyebben eligazodnak téma alapján keresve.
Bertino nyolc évvel ezelőtt látta meg, hogy egy gyerek kígyós könyvet keresett, és a könyvek más-más polcról kerültek elő. Egy év kellett az új rendszer kialakításához. Nemcsak rendszerezést újították meg, hanem sokkal hívogatóbbá tették a könyvtárat: olvasósarkokat alakítottak ki, átláthatóbbá vált a könyvtár kívül-belül.
Egyre többen fordulnak Bertinohoz tanácsért, javaslatokért; követendő példaként hozzák fel tevékenységét, és örömmel látnák ugyanezt a rendszert más tankerületekben is. (ref.: NM)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról