Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Elektronikus életút-követés Hollandiában

Egy új, országos adatbázis létrehozását határozta el a holland kormány. Ennek alapján minden holland állampolgárhoz egy "e-dossziét" rendelnének hozzá, melyben legfontosabb adatait tárolnák. A 2007. január elsején induló új rendszerben minden állampolgár számára nyílna egy-egy dosszié már közvetlenül a megszületés után. Ebbe azután egészségügyi, családi, oktatási, és esetleges bűnügyi adatok kerülnének folyamatosan. Természetesen, érthető adatvédelmi okokból semmilyen szervezet sem láthatja a teljes aktát, csupán a számára fontos részeredményeket -- például a kórházak csupán az egészségügyi adatokat kérhetik le, de nem férhetnek hozzá más személyes állományokhoz. A rendszer viszont kiválóan használható lenne arra, hogy az egyes szervezetek, például az oktatás- és egészségügy már kapcsolódhasson egymással -- például, egy hirtelen leromló teljesítményű tanulóval kapcsolatban az iskola kérvényezheti más szervezetektől, hogy utánanézzenek a lehetséges okoknak, például a gyermekvédelem területén. Eddig a különböző szervezetek más és más adatbázisokat használtak, melyek "nem értek össze", így jóval nehézkesebb volt egy ilyen jellegű együttműködés. - F: szept. 19.

Régebbi hírforrás(ok): link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról