Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Elektronikus könyvtári szolgáltatások, vagy elpusztulunk - Szerinted?

A könyvtáraknak sokkal több valódi elektronikus szolgáltatást kell indítaniuk, és véleményem szerint fel kell készülnünk a felhasználók elvárásainak, attitűdjeinek változására. Jelenleg nincs igazán elektronikus szolgáltatásunk, amit annak hívunk, az vagy közvetített szolgáltatás, mint az adatbázisok előfizetése, vagy a könyvkölcsönzés támogatására szolgál, mint az OPAC, előjegyzés, beiratkozás...

A múlt héten volt az ELTE PPK Alfa generáció kutatócsoport eredményeket bemutató konferenciája, ahol arról is hallhattunk, hogy az ovodáskorúak nagy részének van saját okostelefonja, és 10 évesen kivételes, ha valakinek nincs. A fiatalok körében nagyon népszerű a rövid videó, de már az is lassú nekik, és egyre jobban terjed, hogy egyszerre két videót néznek, és csak a lényegre figyelnek mindkettőben, ami extrém módon stimulálja az agyat. Ezek a fiatalok már úgy nőttek fel, hogy a szüleik kezében állandóan ott volt a mobil, versenyezniük kellett a figyelmükért. Ki hiszi, hogy aki így nő fel, így néz videót, az olvasni is fog? Milyen szolgáltatásunk van az ilyen fiataloknak?

Volt egy másik előadás is az ELTE-n a múlt héten, ahol Ragnar Audunson norvég könyvtártudományi professzor arról beszélt, hogy paradigmaváltás előtt állnak a könyvtárak és az információ szolgáltatás már nem elég. Vissza kell térnünk az önművelés támogatásához. Sajnos részleteket nem mondott. Ez engem megerősít abban, hogy a könyvtáraknak eLearning kurzusokat is kell indítaniuk, jól kitalált témakörökben, és hogy elérjük a fiatalokat, az eLearning platformra be kell vonzani az iskolai kurzusokat is, mivel az iskoláknak nehézséget okoz a rendszerek üzemeltetése, ami nekünk könnyen megy, nekünk meg nehézséget okoz a fiatalok elérése, ami meg nekik megy könnyen. Így ez egy win-win szituáció.

Összefoglalva: egyre inkább válaszút előtt állunk, és egyre kevésbé fogadható el az a hárítás, hogy valami nem a mi dolgunk, mert ha csak a könyvkölcsönzés marad nekünk, akkor jelentős számban kell majd bezárni könyvtárakat az érdeklődés hiánya miatt. - Szerinted?!

Régebbi hírforrás(ok): Mikor éri el a nullát az aktív könyvtárhasználók száma? - Esetleg radikális stratégiaváltás?! link Oefenen-programok - országos képzési szolgáltatás, amelyet könyvtárak közvetítenek link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról