Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


Élelmiszertechnológust keres a városi könyvtár, azonnali belépéssel

Ez persze így álhír! De azért jó arra, hogy elgondolkodjunk: biztos, hogy feltétlenül könyvtárosok kellenek a megüresedő könyvtári munkahelyekre?
A közelemúltbeli MKE-konferencián a geográfus végzettségű Szőcs Endre igazgató (Székelyudvarhely) mutatta be, hogy könyvtárának látogatottságát hogyan futtatták fel digitális planetárium, 3D-nyomtató, drón stb. segítségével. Vajon könyvtáros végzettséggel mekkora esély lenne hasonló "deviáns" cselekedetekre?
A "geográfus", mint szakismeret persze cserélhető akár élelmiszertechnológusra, vagy más foglalkozásra is, lényeg az idegen tudás, más szemlélet, amely kreatívan kiegészítheti a könyvtáros munkatársak szemléletét.
Ez a lehetőség segíthet abban, hogy szokatlan kapcsolatok birtokában a könyvtár minél inkább beleilleszkedjen környezetének információáramlásába. Megkérdőjelezi ugyanakkor azt az állítólag készülő életpálya-modell által is támogatott szemléletet, mely szerint a könyvtáros élethossziglan könyvtáros maradjon, illetve hogy a könyvtárban alapvetően a könyvtáros tudást becsüljük meg.
Természetesen nem kell attól félni, hogy az "idegen" szakmák képviselői "elveszik" a könyvtáros munkáját. Egyrészt, mert a szakmai képzés lerobbantása miatt gyorsan növekszik a munkaerő-hiány, másrészt pedig a könyvtárban lévő változatosabb tapasztalat izgalmasabb kínálatot hozhat.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról