Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Életet lehelnének a szellemkönyvtárakba -- könyvtár és teleház együtt

Egy felmérés szerint 5140 lakos él tényleges könyvtári szolgáltatás nélkül a csurgói kistérségben. Rájuk is gondolva, a csurgói könyvtár kidolgozott egy szakmai mintaprogramot, amit az Új Magyarország Vidékfejlesztési Stratégiai Tervben örömmel látnának viszont. A csurgói kistérség teleházainak együttműködését, a magasabb színvonalú könyvtári ellátást segíti az a program, amelynek kidolgozására 450 ezer forintot nyert a csurgói városi könyvtár. A csekélynek tűnő összeg mégis jelentős, hiszen mindössze hat millió forintos keret állt a könyvtári kuratórium rendelkezésére, amelyből csak kevesen kaptak támogatást. Az elnyert forrásból dolgoztak ki Csurgón egy projektet, amely alapjául szolgál egy kistérségi közszolgáltató hálózat megteremtésének. Hasonlóra másutt nincs példa. Az alap elgondolás az volt - mint azt Füstös János könyvár igazgatótól megtudtuk -, hogy önállóan se a könyvtár, se a teleház nem tud megbírkózni a naprakész információ- és dokumentumszolgáltatással, az elektronikus ügyintézéssel, s nem öleli fel a közszolgáltatások skáláját, ugyanakkor az elérhető anyagi források szétforgácsolódnak köztük.
Részlet a Csurgó kistérségi felmérésből: A kiskönyvtárak közül négy egyáltalán nincs nyitva, öt 2-4 órát üzemel hetente. Felmerül a kétely, hogy az 1140 kötet kölcsönzés 2005-ben valós lehetett-e mindössze heti két órát nyitva tartó, 600 lelkes faluban, ahol 58 kötettel gyarapodott a 3300 kötetes állomány. A könyvtárak nem tudnak lépést tartani az informatikai fejlődéssel sem, négy településen azonban felismerték a könyvtár-teleház közti együttműködés előnyeit! - F: szept. 13.

Régebbi hírforrás(ok): link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról