Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


Elhagyatott laktanyából épül tudásközpont Szekszárdon

Hétfőn helyezték el a Beruházási Ügynökség BMSK Zrt. beruházásában Szekszárdon megvalósuló új tudásközpont alapkövét. Korábban már beszámoltunk arról, hogy az interaktív könyvtár és levéltár kivitelezését a ZÁÉV Építőipari Zrt. végzi el.
Az Illyés Gyula Megyei Könyvtár és a Magyar Nemzeti Levéltár Tolna Megyei Levéltára közös épületben történő elhelyezése révén olyan új, szolgáltató szemléletű tudásközpont jön létre a volt szekszárdi laktanya helyén, amely meg tud felelni a könyvtári és levéltári feladatellátás 21. századi követelményeinek. Az épület engedélyes és kiviteli terveit az Építész Alkotóműhely Kft. készítette.
A teljeskörűen akadálymentesített, többfunkciós, "L" alakú közhasználatú építmény központi aulájából mind a felnőtt könyvtár, mind a levéltár funkció elérhető. Az aulához kapcsolódik majd ruhatár, kávéház, szociális blokk, egy legalább 200 főt befogadni képes rendezvényterem, illetve a gyermek könyvtárat is innen lehet megközelíteni.
Elhelyeznek egy 778 négyzetméter alapterületű, kétszintes tömörraktárat, amelyet beépített síneken és elektronikusan mozgatható irattári tároló állványrendszerrel látnak el, összesen 2923 polcfolyóméter tárolási kapacitással.
A fenntartható működést napelem panelek támogatják. Az I. emeleten közösségi teret, előadó és oktató termeket, felnőtt könyvtárat, irodákat és kiszolgáló helyiségeiket helyezik el. A II. emeletre felnőtt könyvtár, irodák és kiszolgáló helyiségeik kerülnek. Az épületben emellett négy felvonót is elhelyeznek.
Az intézmény környezetében szolgáltatások és rendezvények kitelepülésére alkalmas zöldterületet, parkot alakítanak ki, a környezetrendezés során 5200 négyzetméter zöldfelület létesül. Az ingatlanon 62 felszíni parkolót és 30 kerékpártárolót helyeznek el. A tervezett épület bruttó beépített alapterülete 3551 négyzetméter. Továbbá az épület tetőfelületére 3×152 darab napelem panelt is terveznek összesen 150 kWp teljesítménnyel.Kiemelt terület rehabilitációja történik meg
Az eseményen Juhász Roland, állami vagyongazdálkodásért felelős államtitkár kiemelte:

különleges intézmény alapkövét helyezik ma el, hiszen a könyvtár és a levéltár együtt egy új minőséget létrehozva, tudásközpontként is fog működni. A két intézmény összekapcsolásával szolgáltató szemléletű tudásközpont jön létre, mely megfelel a modern kor követelményeinek. Az új épületben a könyvtár és a levéltár működése racionálisan, összehangoltan szervezhető meg.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról