Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Eldorado -- nyitottak a nem könyvtári használók javaslataira is

Tüske László főigazgató ünnepi beszédében felsorolta az OSZK aktuális tevékenységeit. Nem hallgatta azonban azt sem el, hogy 'meg sem lepődünk, ha jól képzett munkatársaink elhagynak minket'. Az Eldoradoban azt is látja, hogy az olvasás interaktívvá válik.
Bánkeszi Katalin (Könyvtári Intézet) jelezte, hogy a rendszer nincsen készen: várják az észrevételeket, fejlesztési lehetőségeket. A jelenlévőket talán elgondolkodtatta az a kijelentése, hogy az Eldorado használatához nem kell könyvtártagnak lenni. Végül Dancs Szabolcs protokolláris keretek között megkereste a 'Gott erhalte...' Haydn-mű kottáját, mely motívum a későbbi német himnuszként közismert. (MG)
-- Szerdától elérhető az link címen az Elektronikus Dokumentumküldés Országos Rendszere, Adatbázisa és Dokumentumtára (ELDORADO), amely a magyarországi könyvtárak könyvállományának és a kapcsolódó könyvkiadók köteteinek elektronikus elérését is lehetővé teszi.
Tüske László, az OSZK főigazgatója hangsúlyozta: az ELDORADO alapvetően változtatja majd meg könyvtárhasználati szokásokat, a könyvtárról alkotott fogalmakat. Ma az írott információ elképesztő mennyisége áll rendelkezésre, de az olvasás teret veszít a szabadidős tevékenységekkel szemben -- emelte ki a főigazgató, majd figyelmeztetett: 'ha az olvasók átköltöztek a virtuális térbe, a könyvtárnak követnie kell őket'.
Bánkeszi Katalin, a Könyvtári Intézet igazgatója elmondta, az Országos Dokumentumellátó Rendszer és a Magyar Országos Közös Katalógus után az ELDORADO harmadik lábként épül be az elektronikus dokumentumszolgáltatás rendszerébe. A szolgáltatás egy bevezető szakasszal indul el szerdán, majd több lépcsőn keresztül válik teljesen elérhetővé -- jegyezte meg. (Kormány.hu)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról