Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Elmarasztalták az egyetem könyvtár tanszékét

A könyvállomány- és katalógusügyi tanszék rossz munkájának bizonyítéka, hogy nem vonta le a szükséges következtetéseket a Központi Bizottság ideológiai kérdésekben hozott határozatáról, nem változtatta meg az előadások anyagának tartalmát a párthatározatnak megfelelően. A formalisztikus és technikai szempontok fetisizálása gúzsba kötötte a tanszék munkáját, vérszegénnyé tette problematikáját. A tanszék a gyakorlattól elszigetelten dolgozott. Nem járult hozzá a tudományos munka kifejlesztéséhez a könyvtárai katalógusok terén, nem csoportosította maga köré az összes alkotó erőket és nem használta fel ezeket a könyvtári katalógusok aktuális szervezési kérdéseinek megoldásáért.
A Bizottság Kollégiuma megtárgyalta a Moszkvai Állami Molotov Könyvtártudományi Egyetem könyvállomány- és katalógusügyi tanszékének helyzetét és határozatot hozott a tanszék munkájának gyökeres átalakítására. A Bizottság határozata arra irányul, hogy teljesen átszervezze a tanszék munkáját és biztosítsa a könyvtári katalógusok alapvető elvi problémáinak kidolgozását. A lehető legrövidebb időn belül fel kell számolni a tanszék lemaradását a könyvtári gyakorlat időszerű kérdésétől. Meg kell valósítani az olyan magasképzettségű könyvtárosok nevelését, akik képesek önállóan, magas ideológiai színvonalon vezetni és szervezni a szovjet könyvtárak katalógusait. (A magas eszmeiségért, a formalizmus és az objektivizmus ellen a könyvtári elméletben. Bibliotekarj, 1950. 3. 1-4 p.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról