Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Élni és visszaélni - fake news, MI-vel írt dolgozat, emberek leváltása

Bányász Péter kiberbiztonsági szakértő, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem: - Az én szememben a mesterséges intelligenciának a magánszférára van a legnagyobb hatása: létezik-e egyáltalán ilyen a XXI. században, vagy az algoritmusok mindent tudnak már rólunk, megjósolják a cselekedeteinket? A történelem kezdete óta minden vallás, filozófia visszatérő kérdése a szabad akarat. Ezeket kell újragondolni.
- Az OpenAI kétségkívül új helyzetet és új lehetőséget teremt a befolyásolásra, de még sokat kell tanulnia az algoritmusnak - amit egészen biztosan meg is fog tenni a következő években. Jelenleg ezeknek az eszközöknek a kombinált alkalmazása az igazán ijesztő. Az MI képes létrehozni nem létező személyeket és hozzájuk tartozó nem létező arcot, fiktív startupokat és a weboldalaikat, vagy nem létező városok műholdképeit. Amikor ezeket kombináljuk, a ChatGPT generál mondjuk egy háborúval kapcsolatos szöveget, amit egy nem létező szakértő profiljával adnak el, ehhez az MI generál arcot, hátteret, műholdképeket és egyéb tartalmakat, akkor nagyon nehéz dolga van az átlaginternetezőnek, hogy az így teremtett világot megkülönböztesse a valóságtól.

HVG: Egyetemi oktatóként hogy látja, milyen hatással lehet a mesterséges intelligencia elterjedése, jelen esetben a ChatGPT az oktatásra?
BP: Az algoritmusoknak szakterületenként nagyon eltérő a minőségük, de rendkívül sok hasznos MI-alapú szolgáltatás létezik. Ezek kombinált alkalmazása a kulcs. A DeepL például elképesztően jól fordít különböző nyelveken, a Grammarly rendkívül jó nyelvhelyesség-ellenőrző - de nem szeretnék tippeket adni, hogy lehet igazán hatékonyan összedobni egy beadandót. Megvannak azok a módszerek, amikkel látható, hogy nem önálló munkáról van szó, bár a magyar nyelvvel, egyediségéből adódóan, a jelenlegi detektálórendszerek még nem birkóznak meg. Ez persze a mostani állapot, a következő néhány évben valószínűleg igen komoly gondot fognak okozni ezek az algoritmusok. Csakhogy szerintem nem a beadandókkal lesz az igazi probléma. Ha az MI valóban jól végzi el a feladatot, egyszerűen nem lesz szükség azokra a személyekre, akik ezt ily módon felhasználják, hiszen éppen az MI váltja ki a munkájukat. Akkor teljesen mindegy lesz, hogy valaki az MI segítségével szerez-e diplomát, hiszen ha az MI magasan jobb minőségű, pontosabb munkát végez, a munkáltató azt fogja választani, nem a humán munkaerőt.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról