Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Elő a porosodó állománnyal - könyvkiállítás, vakrandi és társaik

Ahogyan az áruházak is figyelmet fordítanak a kevésbé fogyó árucikkek megismertetésére - tesznek egy kísérletet, mielőtt beszüntetik az áru rendelését -, a könyvtárak is több technikát alkalmaznak az inkurrens állomány revitalizálására - máshogyan fogalmazva: a könyvek leporolására.
1. Friss hír a vakrandiról: a Takáts Gyula Megyei és Városi Könyvtárban külön polcon sorakoznak a zsákbamacska könyvek, a könyvtárosok több mint 200 könyvet csomagoltak be a játékos kedv olvasóknak. Hogy mi jutott nekik és mennyire tetszett, arról feltölthetik beszámolójukat az Instagramra, és a legjobbakat mozijeggyel díjazzák. (HVG) (továbbá: link - Vár e könyvtárban a vakrandi célja nem a revitalizálás, az eljárás alkalmas lehet e célra is.
2. Tematikus könyvkiállítás: sok könyvtár alkalmazza ezt a nagy ráfordítást nem igénylő műfajt. Kérdés azonban, hogy a bemutatás mennyire ösztönöz kölcsönzésre - vagy éppen elriaszt attól?
3. Író-olvasó találkozó: felkeltheti az érdeklődést a szerző kevésbé ismert kötetei iránt is. Hátránya, hogy nagyobb befektetést igényel.
4. Tematikus rendezvények: kellő előkészítés - pl. külön ajánlás, kis kiállítás - esetén pl. egy táncprogram megforgathatja tánccal foglalkozó, addig alig forgott dokumentumokat.
5. Ments könyvet akció (pl.: link ): szó szerint utal is arra, hogy a meg nem mentett könyvek sorsa a selejtezés.
Tűnődésre érdemes: mekkora pr-ráfordítást ér meg egy-egy kötet vagy állományrész revitalizálása - szemben pl. a selejtezésükkel, amely a hozamgörbe 4. szakaszában önmagában is növeli a dokumentumok forgását. (MG)

Régebbi hírforrás(ok): Csökkentett kölcsönözhető állomány mellett valamelyest nőtt a használat link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról