Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
Elfelejtette a jelszavát?
Regisztrálás >>>
Bejelentkezés után van lehetőség a regisztráció törlésére.


Elöregszik a könyvtáros szakma Szlovákiában is

2007-ben a szlovák nemzeti könyvtár könyvtári rendszerrel foglalkozó osztálya valamennyi könyvtártípust (tudományos, felsőoktatási, szak- és köz-) érintő felmérést végzett a könyvtárosok életkorával, képzettségével és jövedelmével kapcsolatos összefüggések feltárására. Az 1997 és 2002 között végzett hasonló kutatások szerint átlagosan magas életkor (45 év) és alacsony bér jellemzi a közkönyvtárak szakalkalmazottait. A most vizsgált könyvtárak száma összesen 317, a megkérdezett munkatársak száma 1724, ebből 1605 nő és 119 férfi volt.
A jelenlegi kutatási eredmények szerint a nemek megoszlásában valamennyi könyvtártípusban erőteljes elnőiesedés jellemző. A férfiak aránya átlagosan mindössze 6%. A szlovák könyvtárakban a dolgozók átlagéletkora magas, az összesített eredmények szerint 47 év (az átlagéletkor a könyvtárak többségében 50 év fölötti, és csak elvétve fordul elő 40 év fölötti átlagéletkor). Ez a korábbi kutatási eredményhez képest is emelkedést mutat.
A 10 évnél hosszabb könyvtárosi praxis a tudományos és felsőoktatási könyvtárak dolgozóinál 2/3-os, a szakkönyvtárakban 1/3-os, a közkönyvtárakban pedig 80%-os arányban jellemző.

Régebbi hírforrás(ok): Öregedő könyvtáros társadalom link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról