Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Első osztályú híradásokat készíts könyvtáradról!

Ha feltételezzük, hogy a szakmai hírek közlése a közös szakmai gyarapodás, gondolatgenerálás, netán cselekvés kiváltása, akkor nem mindegy, milyen minőségű híreket van módunkban olvasni; harmad- vagy elsőrangúakat, vagy -osztályúakat... Vezesd be a minőségbiztosítást szakmai közléseidben is!

3. osztály: a "téma" megadása. Lényegében az esemény meghívója, benne: ki, mit, mikor, tett, témát vetett fel. Jelzi, hogy egy esemény megtörtént; ki van pipálva. A befogadó számára nem hangzik el hasznosítható információ, azaz az esemény nagyrészt felhasználhatatlan a tudásátadás szempontjából - viszont elolvasása időt vesz igénybe.

2. osztály: "réma" (a befogadó számára hasznosítható tartalom) megadása; a téma kifejtése. Olyan tartalom szerepel a híradásban, amely a befogadó számára új gondolatot, többletismeretet hordoz.

1. osztály: irány a reprodukálhatóság. Azaz olyan ismereteket tartalmaz (ha nem is részletesen), amely egy leírt, kívánatos állapot eléréséhez segít másokat (vagy konkrét segítséget ad kellemetlen helyzetek elkerülésére).

Osztályon felüli változat:
- A fentieken túl olyan híradás, amely nem (csak) sikerekről, hanem nehézségekről, netán kudarcokról is beszámol. Mindezt nem panasz jelleggel, hanem a befogadó számára tudatosan lehetőséget kínálva, a jelzett gondok megelőzésére. Pl.: "A" módon próbáltuk, de nem jött be számításunk, a "B" út viszont eredményes lehet.
- Másik lehetséges eleme a kiemelkedő minőségű híradásnak, hogy a tevékenység tervezésének szakaszában, vagy legalább annak lezárása előtt szól a projektről. Ezzel nagy segítséget nyújt azoknak, akik pl. más könyvtárban hasonló projekten dolgoznak, és akiknek a projektzárás utáni híradás már késő lenne a folyamat esetleges menet közbeni alakításához, javításához.

Ezek a jellegzetességek kísértetiesen hasonlítanak a tudományos hitelességért folytatott küzdelemhez. A tudományos visszaélések, fals kutatási eredmények megelőzésére, a tudomány hitelességének (minőségbiztosításának) emelésére ugyanis az utóbbi időkben több kötelező elvárás jelent meg:
1. a kutatás tervének nyilvánosságra hozatala a kutatás megkezdése előtt,
2. a kutatás során kapott adatok nyilvánosságra hozatala (melyeket bemenetként kezelve akár más kutatási csoportok is folytathatják a kutatást - vagy ellenőrizhetik a közreadó megállapításainak helyességét). (MG)

Hírforrás: KIT-információ
2022. október 15.  •  Továbbküldöm a hírt
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=elso_osztalyu_hiradasokat_keszits_konyvtaradrol
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról