Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
Elfelejtette a jelszavát?
Regisztrálás >>>
Bejelentkezés után van lehetőség a regisztráció törlésére.


Elsőéves hallgatók könyvtári felkészítése a vírusidényre (olvasóink szavazatára)

A diákok, akik idén ősszel kezdték el egyetemi tanulmányaikat, egy teljesen új élményben részesülnek, mivel az Egyesült Államokban a legtöbb intézmény online oktatásra váltott. Ebbe beletartoznak a könyvtárak is, melyek általában az elsők között köszöntik az elsőéveseket, hogy aztán segítsék az egyetemi munkájukat.
Az észak-arizonai egyetemen - ahol jelenleg hibrid oktatás zajlik- a könyvtárosok már évek óta online segítséget nyújtanak az új diákoknak. 2020 őszére ezt az online tartalmat bővítették, modulokba rendezték.
A Princeton folytatja azt a szokást (ebben az évben online), hogy az elsőévesek mellé egy könyvtárost rendelnek, aki a segítségükre lehet a megfelelő források kiválasztásánál. Videókat is töltenek fel, melyek olyan dolgokat mutatnak be, mint például a katalógus használata.
A könyvtárosok tudják, hogy ez nem helyettesítheti teljesen a könyvtár bemutatását, ezért létrehoztak egy online eszközt, a LibGuide-ot. A LibGuide nagyon egyszerűen használható, számos jó adatbázissal, keresési lehetőséggel és a könyvtár elérhetőségével.
A texasi Baylor University esetében az online felületeken megosztott tartalmak nagyobb sikert arattak. A legsikeresebbnek viszont a könyvtár által kínált matricák bizonyultak, melyeket kipostáztak a diákoknak - így teremtve kapcsolatot velük.
A könyvtárak általában szerveznek túrákat, ahol bemutatják az épületet, a szabályokat. Az észak-arizonai könyvtár egy online bemutatót készített. A bostoni Emerson College egy nagy esemény keretein belül szokta bemutatni a könyvtárat. Az elsőéveseket a könyvtár felfedezése mellett karaoke, tombola és kézműveskedés várja. Idén ez személyesen nem lehetséges, ezért online kerül megrendezésre, egy keresgélős játékkal a könyvtár honlapján - ezzel is segítve az oldal megismerését. A Princeton meghosszabbított chates elérhetőséget biztosít, a különböző időzónákban élő diákok miatt. A legújabb hírekről általában az Instagramon lehet tájékozódni. Texasban további online eseményeket és kiállításokat terveznek a tanulók érdeklődésének fenntartása érdekében. Az egyetem 200 laptopot is beszerzett azok számára, akik technológiai nehézségekkel küzdenek.
A legnagyobb feladat, hogy az elsőévesekben megteremtsék azt a rutint, hogy a könyvtárban keressék kérdéseikre a választ. Fontos megtanítani nekik, hogy olyan értékes forrásoknak lássák a könyvtárat és annak dolgozóit, mint amilyenek valójában. (ref.: Salamon Sára)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról