Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Elszenvedik és alkalmazzák a könyvtárosok: episztemikus igazságtalanság

Nem fogadjuk egyenrangú partnerként mások tapasztalatait - szaknyelven: episztemikus igazságtalanság. Két esete van:
A hátrányos helyzetű csoportok képviselőinek
- lehetősége sincs a megnyilvánulásra (testimonial)
- elmondhatják ugyan észrevételüket, de azt a befogadók átcsomagolják (hermeneutikai).
Nemes László filozófus Új Egyenlőség podcastjában link idézi a 2007-ben megjelent Episztemikus igazságtalanság könyvet (Miranda Fricker: Epistemic Injustice: Power and the Ethics of Knowing).

De hogyan szenvedik el és alkalmazzák a könyvtárosok? Nézzünk néhány empirikus példát.
Alkalmazzák:
- a könyvtári rendezvények döntően az írni-olvasni jól tudókat célozzák
- a könyvtári felmérések döntően a könyvtárhasználókat célozzák.
Elszenvedik:
- a társadalomban alacsony státuszú könyvtárosok érdekérvényesítő képessége is alacsonyabb. (MG)

Schmöltz Margit: - A könyvtárak szeretik magukat a "kultúra templomaként" definiálni, amibe sokszor nem férnek bele a hátrányos helyzetű csoportok. Mégis hogy nézne ki, ha egy hajléktalan ülne a fotelbe? Mit kezdjenek egy kétségkívül büdös olvasóval? - ilyen és ehhez hasonló kérdések merülhetnek fel.
Gyakran eszébe sem jut a könyvtáraknak, hogy az alacsony végzettségűeket, a képzetleneket csábítsa, nekik kínáljon programot, segítséget - hogy így később olvasnivalót is kínálhasson. Ha mégis, akkor nem a valós igények felméréséből indulnak ki. Főleg kis, vidéki könyvtárakra jellemző, hogy afféle értelmiségi privilégiumként kezelik a könyvtárlátogatást. De a leendő, megcélzott olvasó sem tudja, hogy mit is kezdhetne ő a könyvtárban... Nagy kérdés, kinek is kell kitalálnia a jó megoldást: legyen a könyvtárosok innovációja az a program, ami "bevonzza" a látogatókat, vagy a megcélzott rétegek javasoljanak (kérdés, képesek-e rá...)?

A könyvtárosokat ért episztemikus igazságtalanságok legtöbbje szerintem a fizetésből, az anyagi megbecsülésből fakad. Ennyiért?- teszik fel a kérdést, teljesen jogosan. Mindezek mellett az ugyancsak alacsony fizetésű ápolónőket, óvónőket például megbecsülik. Hogy van-e lehetősége a könyvtárosoknak artikulálni véleményüket, definiálni helyüket és szerepüket a társadalomban? Szerintem van. Megtörténik-e? Csak elvétve. Van például sztárpszichológus, sztárszakács, már sztárpedagógus is... Várom, mikor és ki lesz az első sztárkönyvtáros?

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról