Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Emlékszel a 2013-ban nyitott első 100%-an digitális közkönyvtárra? 1. - Íme az eredmények

2013-ban indult Bexar megyében a BiblioTech link [a KIT-ben eddig 5x írtunk róluk link ], az első teljesen digitális közkönyvtár az Egyesült Államokban. Korábban a San Antonio-i Városi Könyvtár 28 fiókjával szolgálta ki a helyiek igényeit, azonban a népességszám ugrásszerű emelkedése a földrajzi távolságok növekedésével is járt. Így szükség lett egy olyan szolgáltatásra, amely nem helyhez kötött. Amíg tudományos körökben teljesen elfogadott a digitális gyűjtemények léte, addig egy közkönyvtár használói egészen másképpen reagálnak, számukra korábban elfogadhatatlan és fenyegető volt a papíralapú dokumentumok digitálisra cserélése. Az intézménynek meg kellett küzdenie az elsőség minden hátrányával. Az intézmény küldetése eszközök és hozzáférés biztosítása, valamint a felhasználók oktatása, olvasóvá nevelése. Mivel a térségben élők 70%-a nem rendelkezik széles sávú internettel, az alapítók úgy látták, nem elég, hogy a teljes állomány szabadon hozzáférhető az interneten, szükség van fizikai térre is. Itt azonban nincsenek polcok hagyományos könyvekkel, helyette e-könyv olvasót lehet 2 hétre kölcsönözni, amelyen könyvtári tartalmak érhetők el. Ezzel a lehetőséggel már több mint 15 ezer alkalommal éltek a látogatók. Hasonlóan népszerűek a számítógépek is, amelyekből a legkorszerűbbeket szerezték be, és amelyeket már 65 ezer alkalommal használtak. Az épületben biztosított az ingyenes wifi. A technológiai eszközök a vakok és gyengén látók kiszolgálására is alkalmasak. A folyamatosan növekvő, immáron több mint 41 ezres állományban találhatóak hangos és e-könyvek, képregények, magazinok és újságok, zenék, filmek, számítógépes tanulóprogramok és oktatási adatbázisok. Az épület a könyvtári közösségi tér funkcióinak is eleget tesz: kávézón, tanuló- és közösségi szobákon túl gyereksarkot is üzemeltet. (BiblioTech: a hagyományos és a digitális írástudás közötti szakadék megszüntetése; ref.: Jávorka B.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról