Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Enciklopédia - forráskritika nélkül

A szerző viccnek szánta, de ez hét évtizeden és más nyelveken történő kiadások dacára sem tűnt fel senkinek. Egy 1903-ban kiadott amerikai zenei enciklopédia a következő rejtélyes bejegyzést tette közzé legeslegutolsó szócikként, közvetlenül a cintányér német megfelelője, a zymbel után: zzxjoanw. A kifejezés állítólag a maorik körében egyfajta dobot vagy sípot jelölt - már maga a bizonytalanság is gyanút kelthetett volna -, kiejtés szerint pedig közel állt az angol shaw, azaz "bozót" szóhoz. Az enciklopédisták és nyelvtudósok között a szócikk nagy feltűnést keltett, de eszükbe sem jutott vitatni évtizedeken keresztül, sőt előfordult, hogy legfeljebb a maori nyelv szerinti kiejtésbe kötöttek bele, de mélyebben nem kutattak a szó eredete után.

Az enciklopédiát egyébként egy Rupert Hughes nevű úriember publikálta, aki meglehetősen nevezetesnek számított: változatos pályája során Oscar-díjra jelölt forgatókönyvíróként, rendezőként, regényíróként, katonatisztként - és nem mellesleg - zeneszerzőként is letette a névjegyét. Egyébként pedig a nagybátyja volt egy közismerten különc milliárdosnak, Howard Hughes-nak, aki sorra döntötte a légi rekordokat és meghatározó szerepe volt az 1930-40-es évek amerikai repülőgép-iparában.

Ami az enciklopédia-szócikket illeti: Rupert Hughes valójában viccnek szánta, ennek ellenére több mint hét évtized és sok különböző nyelvű kiadás telt el, amíg a tréfát leleplezték, csak 1976-ban bizonyították be kétséget kizáróan, hogy a maori dob vagy síp valójában "kacsa".

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról