Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Ennyit ér a munka, ha a MI végzi el helyettünk

Ugyanaz a munka gyorsabban elvégezve kevesebbet ér? Vagy minden az eredményről szól? Van értelme még manapság bármit órabérben számolni? Az MI használata a munka értékéről is vitát generál.

A mesterséges intelligencia átlagosan heti 30 percet takarít meg az Otto Group munkatársainak, és egy felmérés eredményei szerint az intenzív felhasználók akár három órát is megtakarítanak. És feladatköröktől és az MI-hez való hozzáértéstől függően bizonyára még ennél is nagyobb lehet az időnyereség. 30 perc, három óra - sok, de még fontosabb kérdéseket vetnek fel a mesterséges intelligencia révén elért termelési nyereségről szóló jelentések. A szolgáltatások olcsóbbá válnak, mert a szolgáltatók a mesterséges intelligencia révén munkaidőt takarítanak meg? Aki bevezeti versenyelőnyre tesz szert, mert a konkurensek ára alá tud menni? Vagy az MI úttörői és korai alkalmazói úgy tesznek, mintha semmi sem történt volna?

Ha egy egyéni vállalkozó (legyen az jogász, fordító, grafikus vagy bármi egyéb) a ChatGPT segítségével öt perc alatt elvégezheti azt, ami korábban félórát vett igénybe, számára egyértelmű a nyereség, hiszen a megmaradt idejében pihenhet vagy szórakozhat. És ha továbbra is ugyanannyi munkát számlázhat ki az még jobb. De vajon hogy kezelik majd az emberek azt a tényt, hogy az MI-nek köszönhetően kevesebb időre van szükség egy megrendelés teljesítéséhez? Továbbra is ugyanannyi órát számláznak ki, mint korábban? Vagy kevesebben kell fizetni ugyanazért az eredményért? A munka a teljesítményről és a minőségről szól, vagy arról hogy valaki milyen eszközzel dolgozik?

Az órabér fogalma így vagy úgy, de teljesen elavult...

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról