Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Érdekünk megfogalmazása és kommunikálása - mint... a fűben?

Érdemes elgondolni, hogy a forrongó oktatás körüli "érdekegyeztetés" tétje a könyvtárhasználat mennyiségét és minőségét radikálisan befolyásoló tényező. Nem mindegy tehát, hogy a könyvtáros - egyénileg vagy közösen, közösségi mivoltában hogyan szólal meg - vagy éppen hallgat sűrűn - a témában. Nézzünk néhány közvetlenül ható tényezőt:

1. A könyvtárhasználók derékhadát az iskolarendszerben résztvevők adják; közvetetten is: a magasabb végzettség nagyobb potenciális könyvtárhasználatot jelent.
2. A rászorulók kezének egyre nagyobb arányú elengedése csökkenti az érintettek könyvtárhasználat iránti képességét is.
3. Egykönyvű oktatás: több, a diákok helyzetéhez alkalmazkodó, szabadon választható (tan)könyv nagyobb könyvtári forgalmat generál.
4. Pedagógusi leterheltség - korlátozza szakmai megújulásuk lehetőségét, amihez igénybe vehetné a köz- és szakkönyvtárak kínálatát.
5. A felsőoktatás létszámának csökkenését a demográfiai okokon túl erősíti a diákok gimnázium helyett szakiskola felé terelése.
6. Az ipar összeszerelő üzemek felé fordulása csökkenti a kutatás-fejlesztésben lévő stratégiai potenciált, ami negatívan hat vissza a szak- és vállalati könyvtárak forgalmára.

A könyvtárak, könyvtárosok küldetése - és sok szempontból jövője - tehát szorosan összefügg az oktatási rendszer képességeivel és minőségével. (MG)

Kapcoslódó: link

Hírforrás: KIT-összeállítás
2022. december 03.  •  Továbbküldöm a hírt
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=erdekunk_megfogalmazasa_es_kommunikalasa_-_mint..._a_fuben
Régebbi hírforrás(ok): Megkérdeztük: Ki kell-e állni a könyvtárosoknak a sztrájkoló pedagógusok mellett? link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról