Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Erdélyi Magyar Gyűjtőkönyvtár létesült -- nem e-dokumentumszolgáltatásban gondolkodnak

Az 1989 decembere után megjelent erdélyi magyar kiadványok, könyvek összegyűjtésére vállalkozik az Erdélyi Magyar Gyűjtőkönyvtár link , a régóta tervezett, szervezett projektet 2014. szeptember 17-én indították hivatalosan is útjára befogadó intézményében, a Bod Péter Megyei Könyvtárban.
Jelen pillanatban nem létezik egyetlen ilyen átfogó gyűjtemény sem Erdélyben, sem Budapesten, sem Bukarestben, a szakembereket évek óta foglalkoztatja a gondolat, amely most testet ölteni látszik.
Egyelőre csak egy komplex számítógépes keresőprogram szolgálja a célt: a romániai magyar irodalmi és sajtótermés minél teljesebb körű feltérképezését -- tájékoztatott Szonda Szabolcs könyvtárigazgató. A történetben még sok az ismeretlen tényező, hiszen csak az ismert, illetőleg 'rejtőzködő' állomány azonosítása után lehet körvonalazni, mekkora tárolófelületet, illetve emberállományt igényel a nagy léptékű munka. 'Első szakaszban a könyveket, azt követően a periodikákat, majd a kisebb kiadványokat vesszük sorra -- mondta el Szonda Szabolcs. -- Alapvetően a tényleges kiadványok begyűjtését célozzuk, de természetesen számolunk azzal is, hogy egyes kiadványokat egyetlen példányban őrizgetik a partnerintézmények. Hasonló esetekben a digitalizálás lehet a megoldás. A kiadványok megvásárlásának anyagi kereteit is csak a későbbiekben tudjuk meghatározni.'

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról