Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Az Erdélyi Múzeum-Egyesület és a Digitális Örökség Nemzeti Laboratórium - szövegfeldolgozó algoritmus fejlesztését támogatják

Hosszútávú együttműködési megállapodást kötött az EME és az ELTE vezetésével működő Digitális Örökség Nemzeti Laboratórium (DH-LAB). A DH-LAB Danube-AI alprojektjének keretén belüli megállapodást Borhy László, az Eötvös Loránd Tudományegyetem rektora és Bitay Enikő professzor asszony, az EME elnöke, valamint Palkó Gábor, a DH-LAB projektvezetője és Bogdándi Zsolt, az EME főtitkára írta alá 2023. január 31-én.

A DH-LAB és az EME a kétirányú tudásáramlás és a nemzetközi kutatási hálózatok erősítése jegyében kötött együttműködési megállapodást. Ennek keretében az EME írásos állománya és az Erdélyi Digitális Adattár bekerül a DH-LAB szövegkorpuszába, hozzájárulva ezzel a magyar nyelvre optimalizált szövegfeldolgozó algoritmusok fejlesztéséhez.

A laboratórium cserébe pilot-projektek indításával, mentorálással segít az EME gyűjteményeinek digitalizálásában és publikálásában, illetve szükség esetén saját eszközeit (metakereső, OCR program) is biztosítja az EME repozitóriumának fejlesztéséhez. A DH-LAB továbbá közbenjár az EME digitalizált állományának az Europeana portálra való aggregálásában és a válogatott kéziratos állományokat felismerteti a saját fejlesztésű kézírásfelismerő (HTR) programjával.
Az ELTE sajtóközleménye: link

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról