Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Eredményes könyvtároslétszám-csökkentő eszköz a közalkalmazotti státusz megszüntetése

A közalkalmazotti jogviszony megszüntetése egybeesett Pápán az önkormányzati intézmények átszervezésével, melynek következtében sokan felálltak a kisváros kulturális életét meghatározó emberek közül. Ami viszont Pápán történt, országos tanmese is lehetne, és kérdéseket vet fel a többi könyvtári, múzeumi vagy művelődésházi dolgozó jövőjéről is.
A Kékfestő Múzeum és a Gróf Esterházy Károly Múzeum szigorúan vett szakmai stábjából, 5 emberből 3-an jöttek el: távozott a néprajzos, a restaurátor és a múzeumpedagógus. A városi könyvtárból is felmondtak néhányan, a Pápa Városi TV-nél forrásunk szerint ebben az évben a 11 televíziós alkalmazottból 6-an hagyták ott a szerkesztőséget, ebből 3-an november elsejével.
A pápaiak helyzetét a pótlékcsökkentés és a státuszváltozás bizonytalansága mellett nehezítette még egy tényező. A képviselőtestület idén júliusban úgy határozott, hogy a városmarketingért felelős Pápai Platán Nonprofit Kft.-be, egy önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságba olvasztják a múzeumot, a művelődési házat, a könyvtárat és a nonprofit cég egy médiacentrumot is működtetni fog, amely tévés stábból, a Pápa és Vidéke kiadványból, illetve a Papa-ma.hu hírportálból állna.
Obrovits Orsolya, a KKDSZ elnöke szerint bár a kormányzati kommunikáció az volt, hogy a státuszváltásra a versenyképes fizetés megteremtése érdekében van szükség, ha valóban csak ez lett volna a cél, azt meg lehetett volna oldani a bértábla megreformálásával, a bérek emelésével is.
Most, hogy a kollégák bérét többé nem közvetlenül az állam fizeti, odanyomja az önkormányzatokra a felelősséget teljes egészében. És tartunk tőle, hogy egy idő után - mivel véges az anyagi erőforrás - az önkormányzatok bizonyos dolgokról le fognak mondani, ami nem alapfeladat. Amikor ilyen igazságtalanul élére vannak állítva a dolgok, hogy mire menjen a pénz: az egészségügyre, a bölcsődére vagy a könyvtárra, akkor félő, hogy nem a könyvtárat fogják fejleszteni - fogalmaz.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról