Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


Erősen zsugorodhat a magyar szakkönyvtári hálózat - megszüntetés vagy összevonás?

Vannak, akik lehetséges szcenáriókra időben szeretnek felkészülni és nem folyton a kármentéssel akarnak foglalkozni. (MG)
- A minisztérium által egyébként a Nemzeti Versenyképességi Tanácsnak küldött, a hazai kutatásfinanszírozás és intézményi rendszer átalakításáról szóló munkaanyag alapvetően innovációs célzattal készült. Mint kiderül belőle, a teljes KFI szektor alulfinanszírozott, s különösen alacsony az alapkutatások aránya a teljes szektoron belül. 2020-ra már biztos, hogy nem sikerül a GDP arányában elérni az EU átlagát, amely akkorra mintegy 2,2-2,3 százalék lesz. Palkovics célkitűzése, hogy a 2017-es 1,35 százalékról 1,8 százalék legyen 2020-ra az arány. Ehhez a tavalyi 517 milliárd forinthoz képest még 330 milliárddal kellene a ráfordításokat növelni. A minisztériumi anyag azt is megállapítja, hogy a költségvetési kutatóhelyek állami forrásból történő finanszírozása folyóáron is csökkent. Az alapkutatásokra a tervek szerint mintegy 70 milliárd forint állna rendelkezésre jövőre, s ezt a Kutatási Alapba csatornáznák be. Ennek kezelését nem az MTA kapná, hanem a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal, az alapkutatásokért felelős alelnök irányításával. Ez szolgálna az egyetemi, akadémiai és magán-kutatóintézetek alapkutatásainak támogatására, illetve az Akadémia esetében intézményi alapfinanszírozásra is.
A MTA kutatóintézet-hálózatának átalakításáról a minisztériumi dokumentumban mindössze két oldal szerepel, de ez is elég volt ahhoz, hogy a tudósok a szívükhöz kapjanak. A párhuzamosságok kiküszöbölése és az egyértelműbb feladatmegosztás lenne a cél, ezért szétszednék az MTA intézethálózatát. Az egyetemekhez kerülnének egyes intézetek vagy kutatócsoportok, van, ahol az egyetem szervezetébe integráltan, de olyan működést is lehetővé tennének, ahol önálló maradhatna az intézet. E mellett azt az érvet szokták felsorakoztatni, hogy a tudósok bevonásával jó helyezéseket tudnának elérni az egyetemek a nemzetközi oktatási rangsorokban, amelyekben általában nagy súllyal veszik figyelembe a kutatási tevékenységet. Az akadémiai intézeteknek az alkalmazott tudományokkal foglalkozó részlegeit a Bay Zoltán Nonprofit Kft.-ben létrehozott intézethálózatba szerveznék ki.
- Kommentek a Facebook-on: link

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról