Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Érzékenyítés álhír ellen - debunking / 'beoltás' / előcáfolás

Beth Goldberg, a Google Jigsaw csapatának kutatási vezetője:
- A beoltás teóriáját tulajdonképpen az 1960-as években találták ki. Most prebunkingnak hívjuk [nagyjából előcáfolásnak lehetne fordítani a szójátékot, ami az angol debunking, vagyis leleplezés szón alapul a szerző], ez egy nagyobb portfólió része, olyané, ami az ilyen megelőző jellegű intervenciókat foglalja össze. Eredetileg azért tervezték a módszert, mert amikor a katonák háborúba indultak, fizikai védelmük volt ugyan, de a kormány kitalálta, hogy mentális védelemre is szükségük van. Hiszen akár kommunisták is elrabolhatják őket! Mi történne, ha hirtelen kommunistákká válnának?

Az egész módszert egy csapat pszichológus dolgozta ki egyfajta mentális védelmi vonalként. Nagyjából úgy működik, ahogyan a vakcinák, talán ez a legjobb metafora, ha el akarjuk képzelni: valaki megkapja az oltást, így a szervezete előre felkészül a vírussal való találkozásra. Már benne van a szervezetében egy kis része a vírusnak, így a test tudja, hogy mi ellen kell védekeznie. Antitestek termelődnek. Az előcáfolás hasonló módon működik, egy háromrészes üzenetet tartalmaz.

Először figyelmeztetjük az embereket, hogy valószínűleg propagandát fognak látni a neten, például az izraeli konfliktusnál Izrael-ellenes tartalmakat. Megmutatjuk, hogy néz ki az ilyen propaganda, a célszemély kap egy mikrodózist belőle. Aztán részletesen megcáfoljuk, adunk az embereknek antitesteket, megmutatjuk, miért hamis az adott információ.

(...) Az előcáfolás nagyon individualista módszer jelenleg, arra világít rá, hogy védd meg magad, védd meg a saját agyad. Talán egy olyan országban, mint amilyen Japán vagy Indonézia is, arra kellene fókuszálnunk, hogyan védjük meg a családunkat, lehet, hogy jobban működne. Sok a nyitott kérdés még.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról