Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Eszköznek használja az értelmiség az olvasást -- egyre inkább

Lengyel felmérés szerint ... Abnormálisan megnőtt a nem olvasók aránya a felsőfokú végzettséggel rendelkezők körében. Mára az intelligens, művelt értelmiségiek helyére a szűk speciális ismeretekkel rendelkező szakemberek léptek, akiknek a társadalmi státuszát külsődleges alapon ítélik meg (öltözködés, kozmetika, elektronikus eszközök, külföldi utazások, ház, autó), és nem a műveltség, olvasottság alapján. Manapság a műveltség, képzettség gyakorlatiassá és eszközszerűvé válik. Egyrészt a felsőfokú végzettséggel rendelkezők arányának túlzott növekedése nem társul szocio-kulturális feltételekkel, vagyis ha az olvasás egyáltalán nem természetes kulturális igény, ez összefügg a középiskolások és felsőfokú végzettségűek számának drasztikus növekedésével. Másrészt tanúi lehetünk annak, hogy eltűnik a művelt ember, helyére lép a szakértő, tanácsadó, akinek a saját foglalkozásán kívül semmi másra nem marad ideje.
Az olvasás meghatározó rendszertényezőből céleszközzé válik, amely időben és funkcióban behatárolt lett. Paradox módon, amikor a tanulás egyre nagyobb rétegeket érint és egyre hosszabb időre, élethosszig kitolódik, éppen az olvasás szűnik meg azoknál, akiknél ez a legjobban jellemző kellene, hogy legyen. (ref.: Prókai M.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról