Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Eszközök az álhír-fogyasztás ellen - küzd-e a könyvtár ellene?

A könyvtár feladata a tudatos információfogyasztás támogatása. De mi a helyzet állami és használói ellenszélben?

A tipikus álhírfogyasztó jellemzője:
- alacsony szintű analitikus gondolkodás
- csekélyebb digitális írástudás
- magyarországi felmérés szerint: kormánypárti
"Az álhírek (...) adhatnak egyfajta kontrollérzést az embernek, ami segít túlélni a nehéz helyzeteket." Az álhíráradat eredménye: polarizáltság és széthúzás - amely ellen a könyvtár elvileg közösségépítéssel küzd.
"... a dezinformáció népszerű elem a populista rendszerekben, mivel a hatalom megtartásának egy fontos eleme. Kreálunk egy ellenségképet, majd azt kommunikáljuk, hogy állandó támadás alatt állunk. Az autokrata vezetők megmentőnek állítják be magukat, a normalitás egyfajta követeként. Ezt az ellenségképet nagyon jól kiszolgálják a dezinformációk."

Az álhírek lehetséges ellenszerei:
- nudge intervenció (gyors, felületes)
- a digitális írástudás fejlesztése (lassabb, hatásosabb, nem jut el a legveszélyeztetettebbekhez) - ami a könyvtár hagyományos terepe.
- beoltás-elmélet: az emberek megtanítása az álhírgyártás technikáira (lassabb, hatásosabb, de nem jut el a legveszélyeztetettebbekhez). Ez utóbbi is kiváló lehet a könyvtári kritikus olvasás rendezvényen. (ref.: MG)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról