Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Eszközök az információs hadviselésből - példák a könyvtári kritikus gondolkodás érzékenyítésekhez

Jessikka Aro: Putyin trolljai - Igaz történetek az orosz infoháború frontvonalából c. könyvéből képet kapunk arról is, milyen módszereket vetnek be leggyakrabban az oroszbarát oldalak és nekik dolgozó emberek:
- A "rothadt hering" elnevezésű módszer például azon alapul, hogy valamilyen botránnyal hozzák kapcsolatba a megvádolni kívánt személy nevét, akit így a közvélemény végérvényesen ahhoz az esethez köt majd.
- Egy másik taktika a minél nagyobb és hihetetlenebbnek tűnő hazugság terjesztése, amelynek pont azért fognak bedőlni, mert nehéz elhinni, hogy ekkora hazugságot valaki csak kitaláljon. Erre példa a Hillary Clintonhoz köthető Pizzagate összeesküvés-elmélet is, amely szerint egy washingtoni pizzérián keresztül sátánista rituálékat tartottak, és gyermekrabszolga-hálózatot üzemeltettek befolyásos demokrata politikusok.
- A "40:60 elv" pedig egyenesen Hitler propagandaminiszterének, Goebbelsnek a találmánya. Ennek lényege, hogy a történet nagy részében tényeken alapuló állításokat kell ismertetni, az így megszerzett olvasói bizalom pedig jó lehetőséget teremt arra, hogy a fennmaradó 40% hamis állításait kétkedés nélkül elhiggye bárki.

Régebbi hírforrás(ok): Bedőlünk-e a Geraszimov hadműveletnek, vagy képesek vagyunk kritikus olvasásra? link A kritikus / kritikai olvasás területei 6. - A goebbelsi propaganda elemei link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról