Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Észtország: válság idején is fejlesztettek

Észtországban 2010. az Olvasás éve volt. Ennek köszönhető, hogy a gazdasági válság ellenére az állami költségvetés némileg növelte a gyarapítási keretet, a többi összeg változatlan maradt. Lehetőség nyílt több könyvtári épület tatarozására, felújítására, a munkát általában a helyi önkormányzatok finanszírozták. Az év során számos rendezvényt tartottak, a könyvtárosok ügyesen ki tudták használni a rájuk irányult figyelmet, nőtt a könyvtárlátogatók száma. Az Észt Könyvtárosok Egyesülete kezdeményezésére indult Ajándékozz egy könyvet a könyvtárnak! mozgalom eredményeként több ezer könyvvel gyarapodtak az állományok, a szerzők saját műveikkel, többen pénzadományokkal járultak hozzá a sikerhez. Az állományok csökkenése elsősorban az időszaki kiadványokat és a könyvek példányszámait érintette, élénkebbé vált viszont a könyvtárközi kölcsönzés. A szolgáltatás javítására a községi könyvtárak egyre gyakrabban egyeztetik vásárlásaikat, lehetővé téve ezzel a kevesebb példányszámot. Bár a könyvtárak panaszkodnak a könyvek drágulása miatt, a statisztikák szerint ez csak az orosz nyelvű irodalmat érinti, az észt nyelvű könyvek még némiképp olcsóbbak is. A könyvtárak bátrabban szerveznek könyvvásárokat és kiadványcsere-akciókat. (ref.: Viszocsekné P. É.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Több mint 23.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról