Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


'Etikai követelmény' a hozzáférhetőség bővítése a könyvtárakban (olvasóink szavazatára)

A hozzáférés biztosítása egyre nagyobb prioritással bír. Az Észak-Karolinai Egyetem könyvtára innovatívan próbálja megközelíteni, hogy egyre nagyobb hozzáférést biztosítson a fizikai helyekhez, gyűjteményekhez, szolgáltatásokhoz.
Ennek részeként az elmúlt évtizedben jelentősen megnövelték a digitális gyűjteményüket. A rendszerbe pedig a hozzáférést biztosító eszközöket fejlesztettek. Így nem kell hozzá semmilyen speciális kérés, szoftver vagy létesítmény.
A kezdeményezés részeként áttervezték a munkatársak területeit is. Állítható magasságú munkafelületeket helyeztek el. A kerekesszékesek is így jól láthatnak minden bejáratot. A régi térképek már online is elérhetők. Ezenkívül a világítás is állítható természetes vagy meleg fényt ad. Jól irányítható a szükséges területekre. Vannak ugyanis, akiket nagyon zavar az erős fényt, migrént okoz számukra, míg másoknak éppen a nagy fényerő kell.

A látogatói tereken (képgaléria: link ) is sokat alakítottak. Pl. többféle testtípusnak megfelelő ülőhelyet terveztek, melyeknek magassága motorikusan állítható.
Minden megvalósítása előtt teszteket folytattak, hogy ne az elkészült munkákat kelljen átalakítani. Például a véglegessel megegyező méretű mockupokat készítettek és elhelyezték a tervezett helyen. Így derült ki például az audiovizuális panelekről, hogy változtatni kell az elhelyezésén. Felmérték, hol problémás az ülés, a fény, a hang vagy a tömeg, és ezeken változtattak. Nem egy előre leadott specifikációhoz igazodtak, hanem folyamatosan iteráltak a megvalósításon.

Ugyanez igaz a digitális fejlesztésekre is, ahol automatizált folyamatokat és manuális átnézést követtek, hogy észrevegyenek minden hozzáférhetőségi problémát. Pontos és érthető legyen az oldalakon a nyelvezet. Legyen mindenhol a képet leíró (alt text) szöveg. Az oldal könnyen olvasható legyen a szövegfelolvasó eszközöknek. 2020-ban 14 ezer oldalon 327 ezer ilyen problémát találtak, amin javítani kellett. Mint elmondták, a saját eszközeikkel és tartalmaikkal könnyebb dolguk van. De a megvásárolt, licencelt gyűjtemények hozzáférhetőségén nehezebb alakítani. Összegyűjtik, és továbbítják a partnerek fejlesztőinek a panaszokat.

A fejlesztésbe bevontak érintetteket és egy kutatót is. Így fejlesztették ki az olvashatóságot támogató weboldal-kiegészítőt link . Ez segít testre szabni az oldalakat, pl. eltüntetni a képeket, meleg háttérszínt és a diszlexiásokat segítő betűtípust használni, kiemelni a hivatkozásokat. A segítőket 20 dolláros kuponnal jutalmazták, most pedig már 75 dolláros óradíjjal. Mivel nekik köszönhetően profitáltak belőle, hogy jobb lett a szolgáltatás színvonala.

A megszerzett tudást előadásokon, workshopokon igyekeznek átadni másoknak is. Sokan élnek pl. mentális betegséggel, ADD/ADHD-vel, tanulási nehézséggel, autizmussal, és ezek kombinációival. De ez nem mindig nyilvánvaló más diákok és oktatók számára, és kezelni sem tudják a helyzeteket. A könyvtár mindenkit bátorít, hogy kezdjen el figyelni a hozzáférhetőségre minden fronton. Találják meg a szervezetben azt, akit még érdekel a téma, és kezdjék el az átalakításokat. Mint mondják, ez nem egy projekt, hanem egy folyamat. (ref.: Habók Lilla)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról