Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


Etnológiai Központ - 10 ezer kötetnyi néprajzi és kulturális antropológiai állomány

Szlovákiában az Etnológiai Központban (EK) található a messze legteljesebb magyar nyelvű néprajzi és kulturális antropológiai könyvállomány. A közel tízezres gyűjteményt azonban nem csak az ilyen jellegű kötetek alkotják.
A komáromi "tudásőrző" intézmények egyike a Fórum Kisebbségkutató Intézet (FKI) részét képező Etnológiai Központ, amelynek könyvtára a patinás Tiszti Pavilon emeletén, annak Klapka tér felőli szárnyában található.

A gyűjtemény összetétele:
Az állomány alapját az egykori Szlovákiai Magyar Néprajzi Társaság könyvtára képezi, amely az EK birtokába került annak 1997-es megalakulásakor, s azóta már a sokszorosára növekedett. Témát illetően a magyar nyelvű néprajzi és kulturális antropológiai könyvek a gyűjtőkörbe: Szlovákiában sehol máshol nem fogunk találni még egy hasonlóan gazdag könyvállományt, amely a 19. századtól kezdődően a teljesség igénye nélkül gyakorlatilag mindmáig lefedi a magyar néprajzi tudománytörténet publikációinak sorát. Az FKI központi, Somorján található könyvtára, a Bibliotheca Hungarica alapítása óta gyűjti a szlovákiai magyarok történelmére, művelődésére, társadalmi és politikai életére vonatkozó kiadványokat a komáromi "testvérintézménye" hasonló módon ügyel a szlovákiai magyar nyelvterülettel foglalkozó etnográfiai kiadványokra. Ráadásul az EK ezzel együtt a könyvtár alapítói, Liszka József és L. Juhász Ilona mindig is nagy hangsúlyt fektettek a kelet-közép-európai interetnikus kutatásokra, valamint a nemzetközi kapcsolatok kiépítésére.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról