Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Eü-információ és minőség - Mit tanácsol depresszió ellen az orvosok ill. a ChatGPT?

Esetenként felülmúlhatja az orvost a depresszió kezelésében a mesterséges intelligencia nyelvi modellje, a ChatGPT - szűrték le kutatásaikból a következtetést francia szakemberek, külön kiemelve azt, hogy az MI-nél nem tapasztaltak olyan nemi, társadalmi osztállyal kapcsolatos torzításokat, amelyek az orvos-beteg kapcsolatban időnként megfigyelhetők.

Összevetették, milyen terápiákat javasol az orvos (1249, a francia alapellátásban dolgozó gyógyító), illetve az MI kórtörténeteik alapján az enyhe és közepesen súlyos depressziótól szenvedő betegeknek. Lapjaikon olyan panaszok szerepeltek, mint a szomorúság, az alvási problémák és az étvágytalanság. Ezeket egészítették ki a páciensek olyan jellemzőivel, mint a nemük, a társadalmi osztályuk és a depresszió súlyossága. Ezután arról faggatták a ChatGPT-t, szerinte mit javasolna az alapellátás orvosa az adott páciensnél.

Enyhe esetekben a háziorvosoknak csak a 4 százaléka vélte úgy, hogy kezelésként elegendő a pszichoterápia, szemben a ChatGPT - 3.5-ös, illetve 4-es verziójú háttérrendszerrel dolgozó - 95, illetve 97,5 százalékával. A legtöbb orvos kizárólag a gyógyszeres kezelés (48 százalék) vagy a pszichoterápia és a gyógyszeres kezelés (32,5 százalék) mellett döntött. Súlyos esetekben az orvosok többsége javasolta ez utóbbi terápiát (44,5 százalék), viszont - a klinikai irányelveknek megfelelően - a ChatGPT gyakrabban ajánlotta ezt (GPT-3.5: 72 százalék, GPT-4: minden esetben). Minden tíz orvos közül négy kizárólag gyógyszereket írt fel, azonban a mesterséges intelligencia ezt egyáltalán nem támogatta.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról