Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Európában kevés zsidó könyvtár élte túl a holokauszt pusztításait

Unikális gyűjtemény, európai viszonylatban is - mondta Ön a könyvtárról. Kifejtené?
Tamási Balázs, OR-ZSE Könyvtára link vezetője: - A nagy állami, egyetemi hebraika-judaika gyűjteményeket tekintve - például Cambridge, Oxford - nem szerepelünk az élvonalban. Az európai egyházi gyűjtemények közül a zsidó egyházi gyűjtemények sorában viszont az elsők között vagyunk. Ennek szomorúan prózai okai is vannak. Európában kevés zsidó könyvtár élte túl a holokauszt pusztításait. A mi gyűjteményünknek mindenképpen kiemelt helye van Közép-Európában, mert az egész térségben a legnagyobb héber könyvgyűjteménnyel rendelkezünk. A magyarországi, illetve a közép-európai zsidó tudományosság és a neológia szempontjából egyedülálló, ilyen értelemben abszolút unikálisnak mondható. Vannak olyan muzeális, 15-17. századi könyveink, továbbá ritka, a világban egy-két példányban fennmaradt kézirataink és kisnyomtatványaink, melyek az egyetemes zsidóság kulturális kincsei.

Mit tud nyújtani a vidéki, idős korosztálynak a könyvtár?
TB: Van saját honlapunk, mindenki számára elérhető online katalógusunk. Online eléréssel nagyon szép, gazdag tartalmat tudunk átadni. A Magyar Nemzeti Digitális Adatbázisban (MANDA) és honlapunkon nyolc-kilencszáz kötetnyi magyar nyelvű, zsidósággal foglakozó könyvünk szabadon letölthető, olvasható ingyenesen. Természetesen a rendszeresen megtartott könyvtári bemutatókon, ismertető vezetéseken szeretettel látjuk a vidéki vendégeket, hitközségeket is.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról