Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Évi 102 nap munka nélkül

A magyar vállalatok átlagos termelékenység-kiesése 45 százalékos, azaz évi 225 munkanapból 102 elvesztegetettnek számít - hívja fel a figyelmet a Czipin & Proudfoot Consulting tanulmánya. A Világgazdaság beszámolója szerint a kutatók tapasztalata szerint a hazai mutató a globális átlagnál kedvezőtlenebb, ám javuló tendenciát mutat. Az angolszász és német ajkú országokban, valamint a cseh és japán piacon az átlagos termelékenység-kiesés 41 százalék, azaz 92 munkanap. Az elvesztegetett munkanapok leggyakoribb okai a nem megfelelő tervezés és irányítás (39 nap), a vezetési és felügyeleti problémák (25 nap) és a munkamorállal összefüggő hatékonyságromlás (11 nap). Emellett további kiesést jelent a hiányos kommunikáció, az informatikai problémák és a munkavállaló nem megfelelő képesítése is. A már nyolcadik éve készülő felmérés az elmúlt évhez képest kétszázalékos javulást mutatott ezen országokban, amely megegyezik a hazai javulás ütemével. A tanácsadó tapasztalata szerint optimálisnak a 85 százalékos kihasználtsági mutató tekinthető. Az ennél nagyobb arányú kihasználtság aránytalan többletköltségekkel jár. Figyelemre méltó, hogy a hazai vállalkozásoknál a termelékenység növekedési ütemére vonatkozó tavalyi várakozásoktól 1,7 százalékkal maradt el a tényadat, míg a nemzetközi szintéren a differencia csak 1,4-es volt. A magyarországi társaságok tehát az átlagnál túlzóbb várakozásokkal bírtak. Erre az évre a termelékenység növekedésével kapcsolatos várakozások már jóval mértéktartóbbak a hazai cégek körében. A Czipin & Proudfoot becslése szerint a magyar gazdaságban mintegy harmincszázaléknyi termelékenységnövelési potenciál rejlik. Ezt a növekedést azonban a messzi távolba helyezi az a tény, hogy a vállalatvezetők a termelékenység alig néhány pontnyi növekedésével számolnak évente.

Hírforrás: Vezetés Hírlevél, 2 (2003) 20; link
2003. május 21.  •  Továbbküldöm a hírt
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=evi_102_nap_munka_nelkul
Régebbi hírforrás(ok): Vezetés Hírlevél, 2 (2003) 20; link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról