Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Nem kell külön erőlködni: az érdeklődésen keresztül a legerősebb a motiváció

1. A befogadó alapos megismerése
2. Igényeinek megfelelő szolgáltatás kialakítása -bevonásával (visszatervezés)
3. Szolgáltatás, folyamatos visszacsatolásokkal.

E sorrendet elkerülve teljesen felesleges és hiábavalósága miatt káros az ún. olvasásnépszerűsítés, és mindenféle törekvés, melyben a (könyvtár) szolgáltatásait akarjuk lenyomni bárkinek is a torkán. Egyszerűen zsákutca, amely nemhogy a könyvtárosok elismerését tartja a mélyben, hanem létünket vonja kétségbe azok körében, akik miatt létünk lehet indokolt. (MG)

... Evidencia, hogy az érdeklődésen keresztül a legerősebb a motiváció, nem valami külön motivációt kell megteremteni - mondja Gyarmathy Éva klinikai és neveléslélektani szakpszichológus.
- Hogyan lehet a gyerekekben a nyitott gondolkodást felébreszteni?
- Tudjuk, hogy egész biztosan hogyan nem lehet: a tudásátadással. Azzal nem, amikor azt mondjuk, hogy a dolgok ilyenek és kész. Mert ezzel nincs mit kezdeni, itt nincs mit kérdezni, nem kell gondolkodni.
... a minősítő-számonkérő-büntető szemléletet le kell váltani egy megismerő-fejlesztő szemléletre.
... A hátrányos helyzetű gyerekeket folyton felzárkóztatni akarják, ahelyett, hogy arra összpontosítanának, hogy miben jók, mi az erősségük, és azon a téren kellene beavatkozni. Mert mindenki az erősségei által tud fejlődni. ... ezen a területen is kiindulópont kellene legyen a gyerekek megismerése: mit tudnak a legjobban, mit szeretnének, mi érdekli őket.

Kapcsolódó: 8-18 éves korú gyerekek segítenek eldönteni, milyen legyen a jövő bevásárlóközpontja (Design thinking) link

Régebbi hírforrás(ok): Gondolkodás oldalról megreformálható-e - pl. a könyvtárosképzés? link Az egyház ne magával törődjön! link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról