Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Ez nem könyvtár, hanem egy nyilvános vécé

Korábban is írtunk már különleges, extravagáns bútorokról, mint például a bahawalpuri szexmaharadzsa meztelen nőkkel ékesített, kétségkívül lenyűgöző zenélő ágyáról, de a kifinomult európai ízléshez talán valamelyest közelebb áll ez a csodás enteriőr, ami első pillantásra úgy fest, mintha egy elegáns nagypolgári otthon gondosan berendezett könyvtárszobája lenne, holott valójában egy budi.
A falon sorakozó, bőrből és fából készült műkönyvek csupán dekorációs célokat szolgálnak, a zsámolyon hanyagul felhalmozott súlyos kötetekből álló torony meg maga az illemhely, ahol ügyes-bajos dolgainkat intézhetjük (a tetején van egy kis lyuk is, csak az a képen nem annyira látszik). A páratlan mellékhelyiség Antwerpen belvárosában, a Den Wolsack épületegyüttes Hofkamer nevű részében található, amelyet valamikor a 18. század második felében újíttatott fel az akkori tulajdonos, a jómódú kereskedő és köztiszteletben álló városi tanácsos, Adrien van den Bogaert, az építész Engelbert Baets szakmai segítségével; ekkor készült - ki tudja, mi okból - könyvtárvécé is, amely június és szeptember között bármikor megtekinthető ma is, azonban rendeltetésszerűen használni sajnos nem szabad.
Ez a nemkülönben mutatós darab pedig a 18. századi Franciaországból származik, és bár összecsukott állapotban megtévesztésig hasonlít egy jókora fóliánsra, bizonyára mindenki kitalálta már, hogy igazából egy igen praktikus hordozható toalett. Érdekes, hogy ennek is van holland vonatkozása, ugyanis a gerincén az olvasható, hogy Histoire des Pays Bas: ezt fordíthatjuk úgy is, hogy Hollandia történelme, ugyanakkor a Pays Bays (alföld) utalhat bizonyos alsóbb régiókra is - értjük, ugyebár, hát hogyne értenénk. Hogy ez a fantasztikus műtárgy kinek a megrendelésére készült, illetve, hogy ki volt a kivitelező, az sajnos nem derül ki, ahogy az sem, hogy jelenleg kinek a tulajdonában van (és az illető pontosan mire is használja).

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról