Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Ezek a svéd könyvtárközi titkai - és ettől felhasználóbarát a beszerzés (olvasóink szavazatára)

A Könyvtárközi kölcsönzés ajánlásai a Svéd Nemzeti Könyvtár honlapján olvashatók. A kiegészítő médiaellátást (dokumentumszolgáltatást) a Nemzeti Repozitóriumi Könyvtár és Kölcsönző Központ link biztosítja. Feladata, hogy megkönnyítse a könyvtárak számára a hatékony és egyenletes információ- és dokumentumellátást. (Az alábbi interjú szerzője a kölcsönző Központ könyvtárosa, Bertine Pol Sundström.)

Mind a Nemzeti Repozitórium Könyvtár, mind az Umea Városi Könyvtár link gyűjteményéből kölcsönöznek más könyvtáraknak. Észrevették, hogy jelentősen nőtt a kölcsönzések száma. Okai:
- A könyvtárak már nem raktároznak. Csökkentik és eltávolítják, ami nem kell a használóknak.
- A könyvtárak beszerzései egyre inkább hasonlítanak egymásra. A szűkebb értelemben vett irodalmat nem veszi meg mindegyik könyvtár.
- A kutatókönyvtárak sok olyan digitális tételt vásárolnak, amelyek könyvtárközivel nem kölcsönözhetők.
- Egyes könyvtárak nem akartak könyvtárközivel kölcsönözni, hanem inkább a Kölcsönző Központhoz irányítják a kérést. (Az interjúban kitérnek a bel- és külföldről történő kölcsönzés szabályaira is.)

A Kölcsönző Központ a szűk és nehezen hozzáférhető irodalom beszerzését támogatja (ezt veszik meg a könyvtárak számára). Az általánosabb érdeklődésre tartó művek vásárlásától tartózkodnak, mert a könyvtárközi kérésnek is ára van. Szerintük a kölcsönzőnek joga van véleményt formálni bármilyen témáról. (A kiválasztás nehéz döntéseiről és a könyvtárak felelősségéről bővebben a könyvtár honlapján olvashatnak.) Általában könyvesboltokból, antikváriumokból stb. vásárolnak. Sokszor közvetlenül a szerzővel vagy a kiadóval lépnek kapcsolatba. Kész detektívmunka egy-egy magánkiadás felderítése! Külföldi könyveket általában az Amazonon vesznek. Néha a többnyelvű kölcsönzőközponthoz irányítanak, pl. akkor, ha olyan nyelvről van szó, amely még nem létezik az Umea Városi Könyvtárban. (Ref.: Szabó Eszter).

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról