Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Ezekből tudhat(sz) meg többet a Z-generációról és Ukrajnáról

Amikor az orosz-ukrán háborúról beszélgettem ismerősömmel, úgy döntöttem, én is elolvasom Andrej Kurkov: Szürke méhek c. regényét link . Bevallom, a híreket hallgatva, videókat nézve véres csatajelenetekre is számítottam, noha ez a könyv nem közvetlenül a fronton, hanem elfoglalt orosz és ukrán területeken játszódik. Nekem egy térkép is hiányzott hozzá, de ez legalább kíváncsivá tett. Kurkov regénye filmként pergett előttem. Noha a főhős idősebb a Z-generációnál, újra elgondolkodom azon, mennyi tévinformáció vesz körül nap mint nap. Életemben már-már a változás az állandó, de vajon milyen változásokhoz, s főleg hogyan leszek képes alkalmazkodni?

Kurkov után keresgélve a szerző újabb művére bukkantam link , ám ezt hazai könyvtárakban nem találtam meg (vagy csak figyelmetlenül kerestem?). Jimi Hendrix zenéje talán nemcsak az én generációm, hanem a Z-k számára is zene marad. Keresgélés közben találatként jött a The Russian Intelligentsia című mű link . Christopher Read ebben az orosz értelmiség történetét vázolja fel (hogy milyen szemszögből, mennyire hitelesen, azt az utókor fogja eldönteni). A tartalma ígéretesnek tűnik, mert egyik kedvenc orosz íróm, Dosztojevszkij is szerepel benne. Ezt is kerestem hazai katalógusokban (ha megvan valahol, előre is köszönöm az információt). A könyv az Amazon tájékoztatása szerint arról szól, hogy ez az értelmiség milyen reinkarnációkon ment keresztül. Azért, hogy alkalmazkodni tudjon a változásokhoz?

A KIT Hírlevél olvasható az OSZK felületén link ill. a KIT-ben 2024. febr. 24-én ezeket találtam (címkére keresve) "Ukrajna", 43 találat link , "Oroszország", 88 találat link . (Szabó Eszter ny. könyvtáros)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról