Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Ezeket tehetnék a könyvtárosok a mesterséges intelligencia világában (olvasóink szavazatára)

A mesterséges intelligencia arra utal, hogy a gépek emberi módon gondolkodnak, ami lehetővé teszi az emberi feladatok elvégzését. A Built In meghatározása alapján két valós és két elméleti kategória létezik:

1. Reaktív MI (jelen): a leggyakoribb típus, a kapott információkból egy valószínű kimenetet hoz létre.
2. Korlátozott memóriájú MI (jelen): historikus adatokat és előre programozott információkat használ. Előrejelzéseket készít és összetett feladatokat hajt végre.
3. Tudatelméletű MI (jövő?): képesek lesznek megérteni és megjegyezni az emberi érzelmeket. Viselkedésüket ennek megfelelően módosítják az emberekkel való interakciók során.
4. Öntudatos MI (jövő?): emberi szintű tudatot adhat a gépek érzéseiről és szükségleteiről.

Ma az AI-t problémamegoldásra, megoldások kifejlesztésére, kérdések megválaszolására, feltételezésekre és javaslatok kínálására használják. A CSU Global megfogalmazása szerint az MI rendszerek nagy adathalmazokat intelligens, iteratív feldolgozási algoritmusokkal kombinálnak, hogy tanuljanak azokból a mintákból és jellemzőkből, amelyeket elemzésük során találnak. Idővel az MI megszerezheti és megújíthatja tudását, emberi beavatkozás nélkül.

MI-alapú eszközöket alkalmaz például: Dropbox, Caffe, Oracle AI, ChatGPT, SOUNDRAW, Murf. Az MI chatbotok a Serviceform szerint főleg a vállalatok körében válnak egyre népszerűbbé.
- Amiben az MI hasznos: helyesírási hibák csökkentése, a nyelv pontosságának és precizitásának növelése, digitális segítségnyújtás, pártatlan döntéshozatal, ismétlődő feladatok végrehajtása.
- Amiben az MI nem hasznos: pontos információk nyújtása. Nem mindig megbízható, ami bizalmatlansághoz vezet. Az MI egy eszköz, nem forrás. Nem használható biztonsággal kutatáshoz, tervezéshez, tanácsadáshoz.

Könyvtári használat: még gyerekcipőben jár, de hosszútávú hatása lehet. Az MI növeli a hozzáférést a tudáshoz. Fokozhatják a könyvtári szolgáltatásokat a felhasználók számára, és hozzájárulhatnak a tudásmegosztáshoz.
- Chatbotok: egyre jobban teret nyernek. Pl. ügyfélkapcsolaton javítanak, költségmegtakarítást eredményeznek. De ez kiegészítő technológia, nem helyettesíti a könyvtárost, pl. a pontatlan válaszok és a korlátozott felfogás miatt.
- Oktatás: a könyvtárosoknak nagy szerepe van a képzésben. Szervezhetnek műhelyeket, tanfolyamokat az MI fogalmak, eszközök megismertetésére. A tanárokat felkészíthetik a tanítási módszerekbe való beépítésre. Megtaníthatják a felelős használatot.
Az MI itt van és itt is marad. Meg kell értenünk és megtanulnunk, hogyan használjuk ki a legjobban. (ref.: Habók Lilla)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról