Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


Ezekkel erősítheti a munkahelyet a MI (olvasóink szavazatára)

Egy a mesterséges intelligencia veszélyeiről szóló nyílt levél link felszólít minden MI-labort a GPT-4-nél erősebb MI-rendszerek fejlesztésének legalább hat hónapos szüneteltetésére. A Knowledge Management- és mesterségesintelligencia-szakértő Rebecka Isaksson szerint viszont tovább kell kutatnunk a MI lehetőségeit, ugyanis kellenek a közös értékek és iránymutatások, de nem a szüneteltetés a legjobb megoldás, mert az MI már itt van, és itt is marad.

A világjárvány utáni egyik kihívás az újfajta hibrid munkamodellre való átállás kérdése, mivel a termelékenység ugyan nőtt, de ha ez a munkavállalók igényeinek figyelembevétele nélkül történik, akkor nagy az esélye a kiégésnek és az elvándorlásnak. A vezetők 85%-a kevésbé bízik munkatársaiban, ha azok hibrid módon dolgoznak. Ugyanakkor Isaksson által látott legsikeresebb szervezetek nem szabják meg, hogy az alkalmazottak hány napot és mikor dolgozzanak otthonról.

A tudásmenedzsment (KM) a hallgatólagos és a explicit tudásra is fókuszál, és az MI remek eszköz ehhez: segít kódolni és megtalálni a szanaszét található, nem strukturált szervezeti információt. A KM és az MI kombinált használata nyilvánvalóvá teszi a hallgatólagos tudás és a bizalom értékét. A fenntartható, inkluzív munkavállalói élményhez bizonyos munkamódszereket, modern technológiát kell elfogadnunk, pl. intelligens tárgyalók, közös együttműködési eszközök stb.
Az MI képessé tesz arra, hogy a sokkal nagyobb mennyiségű információval és adattal jobb döntéseket hozzunk. A Microsofttól való távozása óta Rebecka az AI Lab Sweden AB link munkatársa lett, amelyet volt Microsoft-osok alapítottak. Az MI-vel nagy lehetőség rejlik a munka átcsoportosításában az adminisztratív feladatokról az üzleti értéknövelésre. A cégnél változtatni próbálnak a döntéshozók oktatásán nem csak technológiai apostolként, hanem jogi és etikai szempontból is.

Isaksson az MI-vel próbálta megérteni és ösztönözni a munkavállalók keresési hatékonyságát a munkahelyen. Bár átlagos keresési kifejezés 1,6 szóról 1,4 szóra csökkent, az MI által természetes kérdéseket írhatunk be a keresőmotorokba, és sokkal gyorsabban kapunk választ. A Microsoft 365 már azelőtt választ tud adni a kérdésekre, mielőtt még eszünkbe jutna feltenni őket. Felszínre kerülnek olyan információk, amelyek "segítenek megválaszolni olyan kérdéseket, amelyekről nem is tudtuk, hogy feltehetjük őket" (vö.: hallgatólagos ill. explicit tudás).

Humánus vezetés: az MI összekapcsolja a munkavállalókat, a vezetéssel és a szervezetre vagy a szervezet ügyfeleire vonatkozó elképzeléseikkel, továbbá a vezetőktől elvárja, hogy nyílt párbeszédet folytassanak, elősegítsék az átláthatóságot és reagáljanak, mert így maradhatnak hitelesek és a csapataik iránt elkötelezettek. (Ref.: Szabó Eszter)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról