Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Ezer évig maradnak olvashatóak az új cd-k és dvd-k -- ígérik

Ezer évig maradnak olvashatóak az új cd-k és dvd-k -- ígéri egy amerikai cég. Míg a manapság használt optikai lemezekre magas hőmérsékleten égetik az adatokat, a Milleniata szervetlen anyagból készült, kőkemény alapanyaggal dolgozik, amelybe erős lézerrel karcolják a jeleket. Az M-disc márkanevű lemez a mínusz 180 fokos hőmérsékletet és a forró vizet is túléli. A szokásos 7,4 gigabyte adat tárolására alkalmas, és tízesével 27 dollárba kerülne. Bökkenő, hogy a mostani készülékek nem alkalmasak a lejátszására, ezért a japán Hitachi már gyártja a hozzá valókat. Információtároláshoz a jó minőségű papír mindmáig a legtartósabbak közé tartozik, a film-, kép- és zenerögzítés állandó gyengéje viszont az adathordozók megbízhatatlansága. A VHS videoszalagok általában egy évtizedig voltak élvezhetőek, az első cd-k másfél évtizedig működtek, mai társaikról pedig elképzelhető, hogy csak 5 évig húzzák -- ennél a múlt századi filmszalag is tovább bírja. A számítógépes hajlékonylemezek és a manapság használatos pendrive-ok esetében sem érdemes túl hosszú időre számítani. A Milleniata-lemezek is csak félmegoldást kínálnak, hiszen kérdés, hogy ötven vagy száz év múlva még hozzáférhetők lesznek-e ilyen 'ósdi' lejátszók.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról