Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Ezért állunk csehül a munkaerő-piacon a MI-vel, de van kiút (olvasóink szavazatára)

Friss OECD jelentés kimutatja azt, hogy a mesterséges intelligencia milyen módon alakítja át a munkaerőpiachoz szükséges készségeket, és milyen akadályai vannak az MI terjedésének. A szervezet szerint a felnőttképzési rendszereknek gyorsan alkalmazkodniuk kell a változásokhoz.
A technológia egyre több készség reprodukálására lesz képes; akár manuális, akár pszichomotoros képességek, kifejezés, megértés, tervezés, tanácsadás készségeiről van szó. A ChatGPT nyelvi feladatokban elért eredménye jó példa a fejlődés ütemére.
Ugyanakkor egyre fontosabbá válnak új, a mesterséges intelligenciával kapcsolatos készségek:
- MI fejlesztéséhez és fenntartásához szükséges készség.
- MI alkalmazásához, használatához, interakcióhoz szükséges készség.

Ehhez alapvető digitális és adattudományos készségek kellenek: adatelemzés, adatvizualizáció, felhőszámítással és programozással kapcsolatos ismeretek.
Néhány más esetben pedig speciális MI-készségek, mint például AI modellek ismerete: úgy mint döntési fák, mélytanulás, neurális hálózatok.
Továbbá MI eszközök ismerete: Tensorflow, Pytorch.

A jövőben az MI terjedésével a munkavállalóknak egyre inkább el kell sajátítaniuk a saját területükön működő MI rendszerek fejlesztésének, illetve az MI-vel való együttműködésnek a készségét.
A munkaspecifikus készségeket a felsőoktatásban és a munkahelyeken is tanítani kell. Az általános MI-vel kapcsolatos készségfejlesztést pedig már az iskolai tanmenetbe be kell(ene) építeni.
A képzést nem csak sérülékeny csoportoknak - különösen alacsony képzettségű és idősebb munkavállalóknak - kell biztosítani, hanem magasabb képzettségűeknek is szüksége van az MI fejlesztéséhez szükséges készségre.

A vállalatoknál egyelőre kevésbé figyelhető meg az MI-képzés. Ennek oka főleg az információs hiány, mivel nincsenek tisztában a képzéssel járó előnyökkel. A terjesztést állami szabályozással is érdemes lenne támogatni.
A jobb MI-használat támogatja a képzés tervezését, célcsoportokra szabott oktatást és megvalósítást. Erre több példát is lehet látni, de számuk még mindig szerény. Az előnyök mellett a kockázatokat is érdemes kielemezni és kezelni a szélesebb körű elterjesztés előtt. (ref.: Habók Lilla)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról