Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


Ezért meséljünk történeteket a kisebbségi nyelveken - könyvtárban is (olvasóink szavazatára)

Svédországban nagy hagyománya van a történetmesélésnek; nemzeti kisebbségi nyelveken is. A nemzeti kisebbségek kiemelt célcsoport a könyvtári törvényben is, ennek ellenére mégsem magától értetődik a kisebbségi nyelvű olvasás. A kisebbségi nyelvű könyvek csak az utóbbi évtizedekben váltak egyre gyakoribbá. A könyvtárosok egyik továbbképzése, az ún. Sürgős kutatás (Urgent Research) fókusza a kisebbségi nyelvű szóbeli történetmesélés hagyományának megragadása. A Göteborgi Könyvvásár 2023. évi beszélgetésében ennek lehetőségeit és vízióit mutatták be. Íme néhány:

- A közkönyvtárak még többet dolgozhatnának együtt mind a civil társadalommal, mind a tudásintézményekkel - mondja Hanna Karolina Schimmer, a Számi Könyvtár könyvtári tanácsadója.
- A könyvtárak megmutassák elkötelezettségüket. Ha ez nem látszik, a kisebbségiek nincsenek meggyőződve a könyvtár szükségességéről. A meseórák vagy a mesemondó (történetmesélő) estek kézenfekvőek. Ez azért lehet fontos, mert nem mindenki bírja egyformán a nyelvet. Vannak, akik csak a beszélt nyelvet sajátították el, de az írott nyelvet már nem. Schimmer számára a célcsoporton belüli különbségek miatt még inkább fontosak a történetek.
- Nem kell azonnali eredményeket várni. Volt olyan könyvtár, amelyik elkezdte a számi rendezvényeket, és letört, mert kevés volt a látogató. "De később találkoztam idősebb számikkal, akik úgy érezték, hogy látják és észrevették őket... minden, amit teszel, számít" - mondja Schimmer.
- Tájékoztató kampány szükséges a nemzeti kisebbségi nyelvek kulturális örökségéről, hogy minél többen hozzáférhessenek az intézményekben rejlő kincshez. (Ref.: Szabó Eszter)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról