Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
Elfelejtette a jelszavát?
Regisztrálás >>>
Bejelentkezés után van lehetőség a regisztráció törlésére.


Facebook -- könyvtári tapasztalatok 1.

Néhány hete a Kataliston hangzott el a kérdés: mennyire és miben segítheti a Facebook a könyvtárakat? Több válasz érkezett a kérdésre, és több engedélyt is kaptunk a válaszok összegzésére. Részletek Kosina Zoltán válaszából:
-- Könyvtárat természetesen intézményként érdemes regisztrálni. A személyként regisztrált intézményeket a felhasználók többsége komolytalannak tartja, épp úgy, mintha nem lenne saját tárhelye, és a hivatalos weblapja egy ingyenes szolgáltatónál lenne. Ráadásul a Facebook külön kategóriát tart fenn a könyvtárak oldalainak, így vétek lenne ezt nem kihasználni.
Adatok szempontjából rendkívül hasznos a könyvtár címének megadása, kiegészítve a térkép funkcióval, és természetesen a könyvtár weboldalán megadott minden egyéb adat, különös tekintettel a nyitva tartásra. Hiszen a Facebook oldal lényege épp az, hogy adott esetben helyettesítse az intézmény hivatalos oldalát.
Ráfordítás:
- Időbeli: a csupán általános tájékoztató jelleggel létrehozott oldalt csak akkor frissítjük, ha valamilyen változás van az adatokban (nyitva tartás, beiratkozási díjak), akkor a fenntartási idő elenyésző. Ha azonban aktív közösségi oldalt kívánunk működtetni (szavazások, olvasói véleményezések, események, játékok), akkor akár napi több óra jelenlétet is igényel az oldal. Utóbbi viszont természetesen sokkal eredményesebb, ugyanis míg az egyszerű tájékoztató oldalt csak annak 'rajongói' látják, vagyis azok, akik célirányosan keresik az oldalt, addig az aktív online közösségi élet színtereként működő oldalba a rajongók ismerősei is állandóan belebotlanak, hiszen látják azok hozzászólásait, véleményeit az oldallal kapcsolatban, így jó esetben ők is felkeresik azt, és esetleg bővítik a rajongók táborát. A könyvtárnak pedig mindez ingyen reklám. -- Már ha nem dönt úgy, hogy némi pénzbeli ráfordítással célirányos reklámokat is közzé tegyen a Facebookon. Az ilyen irányú befektetések viszont véleményem szerint jelenleg még túl kockázatosak. (folytatjuk) (Kosina Zoltán)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kithirlevel@gmconsulting.hu -ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról